Harta

2019.06.06. 14:44

Figyelik a Dunát az önkéntesek Hartánál

A nagyközség önkormányzata a hatóságokat és a koreai köztévé stábját is segítette a hétfőn talált holttest körüli teendők során: előbbieket felszereléssel, utóbbiakat információkkal látták el. A helyiek pontosan tudják, milyen folyamatot takar ez a munka, településük fekvése miatt ugyanis – a többi part menti településhez képest – gyakrabban találkoznak ilyen esetekkel.

Gábor János

Fotó: Gábor János

– Sajnos azt kell mondanom, hogy nekünk, hartaiaknak ezek nem annyira furcsa események. A budapesti tragédia nyilván mindenkit sokkolt, de maga az, hogy holttestet találnak ezen a szakaszon, nem szokatlan – fogalmazott kérdésünkre Dollenstein László. A polgármester a nagyközséghez közeli folyószakasz kanyarulatával magyarázza a jelenséget. Mint mondta, a Duna teljes szélességének vízhozama zúdul rá a település feletti partokra, ami gyorsítja a sodrást, és nem ritka, hogy egy felsőbb szakaszon történt baleset áldozatát pont itt veti ki a víz. Lévén a tragédiának még mindig több eltűntje van, és valószínűleg nem mindegyikük rekedt a hajótestben, a településvezetőt nem lepné meg, ha újabb áldozat is előkerülne Harta közelében. A hétfőn hosszasan kutató hatóságok szakembergárdája mellett erre számíthatott az a dél-koreai köztévétől érkezett forgatócsoport is, amely az önkormányzat támogatását kérte a filmezéshez.

Fotó: Gábor János

– A legkevesebb, amit tehettünk, hogy segítettük a munkájukat – jegyezte meg részvéttel, kihangsúlyozva, hogy a helyszínelők szintén hozzájuk fordultak, amikor például sátorra volt szükségük a holttest eltakarásához.

Dollenstein László megemlítette: a szerencsétlenül járt dél-koreai férfi megtalálása óta a helyiek személyes ügyként kezelik a segítségnyújtást. A hétfőn eleve riasztott önkéntes tűzoltóik azóta társadalmi munkában járnak ki a partra szemlét tartani, ahogy több hivatali dolgozó mellett ő maga is rendszeresen figyeli a vizet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában