galériával

2019.06.21. 15:03

Elektromos autójukkal az első tízben szeretnének végezni a kecskeméti diákok

A kecskeméti Kandó középiskola Kandó Electric csapata készen áll, hogy július első napjaiban ismét megmérettesse magát Londonban, a Shell Eco-marathon energiahatékonysági versenyen. Elektromos autójukat a legújabb fejlesztésekkel pénteken mutatták be a sajtónak az iskola udvarán.

Sebestyén Hajnalka

Fotó: Bús Csaba

A nagy hagyományú Shell Eco-marathon Europe versenyt július 1-5. között rendezik meg London külvárosában. Magyarországról három, Európából és a környező országokból pedig több mint 150 diákcsapat indul. A győri és szegedi egyetemisták mellett a kandósok Magyarország egyetlen középiskolás csapataként veszik fel a versenyt a nemzetközi mezőnyben. A futurisztikus, elektromos járművön a kandós diákok a tanórán kívül, a szakkörön és a szabadidejükben dolgoztak.

Borsodi István vezető tanár elmondta: a Kandó Electric csapata új reményekkel és új fejlesztésekkel vág neki a versenynek. – Az autó tavalyi vezérlését továbbfejlesztettük, így a motor hatékonysága 60-ról 90 százalékra nőtt. A napokban a kecskeméti Gokart pályán is teszteltük, így bátran mondhatom, reális célunk, hogy az első tíz közé bekerüljünk – árulta el Borsodi István. – Új telemetriai rendszert is kifejlesztettünk. A fejlesztéssel könnyebb lesz követnünk, hogy a pálya melyik szakaszában mennyi energiát használ az autó. Az adatokat élesben, verseny közben is figyelemmel tudjuk kísérni, és akár a pilótának jelezhetjük is a rádión keresztül, hogy mire figyeljen. Reméljük ezzel sikerül olyan taktikát alkalmaznunk, amivel rengeteg energiát spórolunk meg és még jobb eredményt tudunk elérni – tette hozzá a felkészítő tanár.

A Kandó Electric csapat tagjai: Borsodi István tanár, Ladányi Sándor tanár, valamint a diákok, Kovács Dávid menedzser, Simon Péter motorvezérlést fejlesztő, Tóth István telemetria fejlesztő, Csernus Alex, Fábián Péter, Török Balázs pilóta és Kincses Gábor pilóta.

A Shell Eco-marathon célja, hogy kihívás elé állítsa a mérnöktudomány iránt érdeklődő fiatalokat, akiknek olyan energiahatékony járművet kell tervezniük és építeniük, amely 1 kWh energiából vagy 1 liter üzemanyagból a legtávolabb tud eljutni. Idén teljesen új helyszínen, a Mercedes-Benz World pályáján 11 kört, vagyis 16 kilométert kell teljesíteniük a csapatoknak a legkevesebb energiafelhasználással.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában