Kalocsa

2019.06.07. 08:12

Afrikai időjárási viszonyokra kell felkészülni

A Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ (NAIK), a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara, valamint a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (Magosz) közös szervezésű országjárása keretében jutott el Kalocsára a Szárazságban is eredményesen címet viselő program, melynek keretében három szakmai előadást, majd fórumot tartottak egy Duna-parti étteremben a napokban.

Gábor János

Szigeti Tamás is tartott előadást a rendezvényen

Forrás: Petőfi Népe

– A klímaváltozáshoz, tehát a hektikus és szélsőséges időjáráshoz mindenképpen alkalmazkodni kell, fel kell rá készülni – szögezte le kérdésünkre az egyik előadó, Szigeti Tamás. Az Agrárközösség irodavezetője példával is érvelt az országjáró program létjogosultsága mellett: az utóbbi hetek esős időszaka miatt azt hihetjük, hogy elegendő vízhez jutnak a földek, pedig statisztikai szempontból Kalocsa környéke még így is szárazsággal küzd, hiszen tavaly szeptembertől idén áprilisig az országos csapadékátlagnak mindössze a fele esett a régió­ban. – Erre az elmúlt negyven évben nem volt példa, aztán jött a május, amikor meg 100–140 mm csapadék zúdult a földekre – mutatott rá.

A szakember szerint a magyar gazdák boldogulását segítették az előadások: dr. Gyuricza Csaba NAIK-főigazgató a korszerű és fenntartható talajművelésről és az öntözésfejlesztés jelentőségéről beszélt, míg Nagypál Barnabás, a ZKI Zöldségtermesztési Kutató Intézet Zrt. termékfejlesztési igazgatója olyan új növényfajták létrehozásáról, amelyek jobban alkalmazkodnak a folyamatos szárazsághoz. A program az általunk is megkérdezett Szigeti Tamás előadásával zárult: ő leginkább arra koncentrált, hogy a gazdák hogyan tudnak a leghatékonyabban élni az öntözésfejlesztésre 2016 óta rendelkezésre álló pályázati forrásokkal.

Szigeti Tamás is tartott előadást a rendezvényen
Fotó: Petőfi Népe

Az irodavezető hangsúlyozta: ezzel a kérdéskörrel várhatóan egyre többet kell majd foglalkozni a következő években, évtizedekben, ugyanis az időjárás-változások fokozódnak, egyre drasztikusabban haladunk a mind nagyobb szárazság felé. Kijelentette: bármilyen bizarrul is hangzik, de a szakma mostanra úgy tartja, ha fel akarunk készülni a jövő mezőgazdasági kihívásira, akkor az észak-afrikai országok időjárását kell alaposan megvizsgálni, hiszen ez tolódik egyre északabbra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában