Kecskemét / videó+galéria

2019.06.05. 17:30

A legkisebbek környezetvédelemmel kapcsolatos lehetőségeire mutattak rá

Földünk biológiai sokfélesége soha nem látott mértékű veszélyben van, naponta halnak ki állat- és növényfajok, vészesen pusztul a természet, ezért a ma emberének legfontosabb feladata a környezet védelme, a folyamat lassítása. A környezettudatos szemléletet pedig a legfiatalabbakban kell elültetni – e központi gondolat köré építették a Hírös Agóra Kulturális és Ifjúsági Központ és a Helpi Ifjúsági Fejlesztő Műhely szervezői a szerdán megrendezett Környezetvédelmi Világnap programjait.

Horváth Péter

Fotó: Horváth Péter

Az Agórába a helyi óvodás és kisiskolás csoportokat várták és a kicsiknek a környezetvédelmet szem előtt tartó életmódhoz játékos feladatokon keresztül nyújtottak jól használható praktikákat. A szemléletformáló eseményt ugyan beűzte az eső a Deák Ferenc térről az Agóra előcsarnokába és a fedett lépcsősorra, ez mégsem zavarta meg azt a rengeteg gyereket, aki játszva tanult a zöldebb életmódról.

A fiatalok több állomásos pontgyűjtő játék keretében megismerkedtek 2019 természeti értékeivel, természetes alapanyagokból készült, tápláló ételeket, zöldségeket és gyümölcsöket kóstolhattak és betekintést nyertek a vegán táplálkozás titkaiba. A szakemberek bemutatták a komposztálás technikáját és a műanyagmentes élet lehetőségeit. A gyerekek zöld témájú, fából készült társasjátékokkal játszottak, megismerkedtek a házi haszonnövény-termesztéssel. A rendőrség bűnmegelőzési játékkal várta a kicsiket, a planetárium révén pedig távirányítós holdjárót vezetve ismerték meg a holdbéli viszonyokat. Az egyik állomáson a világhírűvé lett 16 éves svéd környezetvédő aktivista, Greta Thunberg üzenete is megjelent, melynek lényege, hogy az ember nem lehet elég kicsi a változás elindításához. A pontgyűjtő játék nyertesei a természet értékeiről szóló könyvvel gazdagodtak.

Az aulában mini színházi előadást láthattak a természetvédelem és a méhek fontosságának témájában, az épület előtt pedig a Lóca Együttes táncoltatta meg a kicsiket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában