Kunszentmiklós

2019.05.27. 11:53

Öregdiákok találkoztak Kunszentmiklóson (galéria)

Nagyszabású öregdiák találkozót tartottak szombaton a kunszentmiklósi Baksay Sándor Református Gimnáziumban. A rendezvényen a „tíz éves” jubiláló osztályok vettek részt.

Gulyás Sándor

Fotó: Gulyás Sándor

Ötödik alkalommal szervezte meg a jubiláló osztályok központi összejövetelét a a Kunszentmiklósi Gimnázium Öregdiákjainak Társasága. A szombati díszünnepséget a református templomban tartották meg. A rendezvényt Szolnoki Attila, az intézmény igazgatója nyitotta meg, a fenntartó nevében Pintér Gyula, a református egyházközség vezető lelkipásztora köszöntötte az egybegyűlteket, aki az összetartozás, szeretet fontosságára hívta fel a figyelmet. A három éve alakult Kunszentmiklósi Gimnázium Öregdiákjainak Társasága eddigi eredményeit, valamint a közeljövő terveit Zakar András professzor, a szervezet elnöke ismertette meg az öregdiákokkal. Elmondta, a társaság azzal a céllal jött létre, hogy összefogja az Alma Materben érettségizetteket. A központi osztálytalálkozókat májusban és októberben tartják, így öt év alatt valamennyi öregdiákkal kapcsolatba tudnak lépni. A rendezvényeket aktuális évfordulók köré szervezik, a jövő évben a sport, a rá következő évben az irodalom és a művészetek kapják a főszerepet.

– A társaság megalakításakor három célt tűztünk magunk elé, ami az információs rendszer kibővítésére, megfelelő programok szervezésére, valamint a szükséges anyagi fedezet előteremtésére irányult. Az elmúlt három év alatt elkészítettük az elmúlt 102 évben érettségizettek névsorát az osztályfőnökök megjelölésével. Programjaik megszervezésében a közérdeklődésre tartó témákat részesítettük előnyben, melyek a mostani és az egykori diákság elképeléseit szolgálták. Terveink között szerepel egy reprezentatív emlékhely kialakítása, amely büszkén hirdeti a 106 éves múltra visszatekintő főgimnázium hiteles múltját – emelte ki beszédében Zakar András professzor.

A fennállásának 340. évfordulóját ünneplő gimnázium 1913-tól főgimnáziumként működött. Ez idő alatt tizenheten töltötték be az igazgatói posztot. A jubileum alkalmából a Kunszentmiklósi Gimnázium Öregdiákjainak Társasága dísz, illetve elismerő oklevelet adományozott négy korábbi intézményvezetőnek. Díszoklevelet kapott Csankovszki János, aki a főgimnázium működési időszakában az eddigi leghosszabb ideig, tizenhat esztendeig állt az iskola élén, valamint a tizenkét éves igazgatói múlttal rendelkező Baráth Julianna, illetve Szabó Sándor, aki hat éven keresztül látta el az vezetői feladatokat. Elismerő oklevelet vehetett át Ábrahám Ferencné, ő két esztendeig irányította a gimnáziumot.

A hagyományoknak megfelelően a díszünnepség keretében elismerésben részesültek a jubiláló évfolyamok és osztályok osztályfőnökei. A társaság dicsérő oklevelet adományozott Kustár Istvánnénak, Salga Imrének. Az ötvenedik „szentmiklósi maturálás” alkalmából elismerő oklevelet vehetett át – a nem jubiláló osztályok közül elsőként – az 1966-ban érettségizett A osztály közössége.

A központi ünnepséget követően Heffter Béláné, Horváthné Faragó Irénke, Toma János, Benkő Ákos tanároknak állított emléktáblát az öreg iskola aulájában az 1958-ban érettségizett A és B osztály. A jubiláló osztályok történeti kiállítás keretében ismerkedhettek meg iskolájuk múltjával, valamint bejárhatták a gimnázium közelmúltban átadott épületeit is.

Elismerést kaptak a szervezők is

A társaság az ünnepség keretében dicsérő okleveleket adományozott a „kilences évfolyamokhoz” tartozó osztályok szervezőinek. Elismerésben részesült: Kuti Lajos Mihály (1949), Endrédy István, Halasy Kálmán (1959), Dabi Sándor, Ronga Bálint, Józan Teréz (1969), Szemes Júlia, Kovács Zsuzsa, Ordasi Piroska (1979), Hauszfatter Éva, Imre Zsuzsanna (1989), Hajdú Szilvia, Fang Simon (1999), Alács Krisztina, Takács Nóra, Molnárné Szabados Orsolya, Fodor Anita (2009)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában