Lakitelek

2019.05.26. 12:30

Negyven milliárd forintból újulnak meg a nemzeti parkok

Több mint negyven milliárd forintot fordít a kormány a hazai nemzeti parkok fejlesztésre, ezen belül pedig természeti kincseink megőrzésére – mondta el László András miniszteri biztos a Magyar Nemzeti Parkok Hete rendezvénysorozat nyitóeseményén Lakitelek Tőserdőn.

Vajda Piroska

Ugró Sándor, a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság igazgatója

Fotó: Vajda Piroska

A Magyar Nemzeti Parkok Hete 2019 rendezvény keretében május 27. és június 2. között változatos programok várják a természeti élmények iránt érdeklődőket. A rendezvény nyitóhétvégéjének szombaton a Lakitelek-Tőserdő adott otthont, kapcsolódva a Muzsikál az erdő a hírös városban című hagyományőrző rendezvényhez. Az esemény keretében tartott sajtótájékoztatót László András fejlesztéspolitikai kommunikáció összehangolásáért felelős miniszteri biztos és Ugró Sándor, a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság igazgatója.

A miniszteri biztos elmondta, a hazai nemzeti parkokban közel száz fejlesztési projekt valósul meg 40 milliárd forintból, melyeket a Széchenyi 2020 keretében finanszíroz a kormány magyar és európai uniós forrásokból. – Az a célunk, hogy a természetes élőhelyeket, természeti örökségünket, a növény- és állatvilágot ápoljuk, fenntartsuk és fejlesszük. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium Európai Uniós Fejlesztésekért Felelős Államtitkársága a magyarországi nemzeti parkok programjaihoz kapcsolódva országos roadshow-t indított ezen fejlesztések bemutatására. A programsorozat keretében az érdeklődők hat nemzeti park népszerű rendezvényén keresztül ismerkedhetnek meg a hazai és uniós forrásokból támogatott projektekkel – részletezte László András.

László András fejlesztéspolitikai kommunikáció összehangolásáért felelős miniszteri biztos
Fotó: Vajda Piroska

Mint mondta, a fejlesztések többsége az növény és állatvilág rekonstrukciójára irányul, így például tavak medencekotrásra vagy csatornák felújítására. De vannak infrastrukturális fejlesztések is, ilyenek például látogatóközpontok és konferenciatermek korszerűsítései. A fő cél annak bemutatása, hogy a Széchenyi 2020 program keretében a nemzeti parkok milyen fejlesztésekkel járulnak hozzá hazánk természeti kincseinek fennmaradásához, azok megismertetéséhez – hangsúlyozta a miniszteri biztos.

Ugró Sándor a Kiskunsági Nemzeti Park igazgatója arról számolt be, hogy mintegy száz pályázat áll rendelkezésre természetvédelmi kezelőknek az élőhely fejlesztésre. Ebből a Kiskunsági Nemzeti Park tizenöt pályázatot valósít meg csaknem 3,3 milliárd forint értékben. Kiemelte a Tiszaalpári Nagy-tó mederrekonstrukcióját, a fülöpházi Naprózsa Ház és a bugaci fogadótér, a Kolon-tavi Fürkésző és a Kurgán Természetvédelmi Bemutatóház megújulását is. Elmondta még, hogy a program segítségével további természeti élőhelyek rehabilitációja, vízszabályozás, erdőfelújítás és egyéb természetvédelmi fejlesztések valósulnak meg.

Ugró Sándor, a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság igazgatója
Fotó: Vajda Piroska

Bemutatkoznak a nemzeti parkok

Lakitelek-Tőserdőn mutatkoztak be a hétvégén a Magyar Nemzeti Parkok: a „zöldforgatagban” átfogó képet kaphattak az érdeklődők hazánk természeti, ökoturisztikai, kulturális kínálatáról, megkóstolhatták a különleges Nemzeti Parki Termék védjegyes termékeket és bekapcsolódhattak a hagyományőrző kézművesek munkájába is. A folytatásban, május 27– június 2. között valamennyi nemzeti parkunkban gazdag programkínálat, izgalmas kalandtúrák, családi programok várnak mindenkit földön és vízen. A Magyar Nemzeti Parkok színesen összeállított ajánlataikkal mind az állat- és növényvilág, mind a földtani értékek szerelmeseinek a kedvében járnak. A részletes programok a magyarnemzetiparkok.hu oldalol találhatók.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában