Kecskemét

2019.05.24. 14:13

Kitüntették a hazai nemzeti parkok dolgozóit

Pro Natura díjakat és emlékplaketteket, valamint miniszteri elismerő okleveleket adott át dr. Nagy István agrárminiszter a kecskeméti Természet Házában pénteken a hazai nemzeti parkok munkatársainak a Magyar Nemzeti Parkok Hete 2019 országos programsorozat nyitórendezvényén. A Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság három munkatársát is kitüntették.

Koós Kata

Forrás: baon.hu

Fotó: Hraskó István

A Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság látogatóközpontja, a Természet Háza adott otthont a Magyar Nemzeti Parkok Hete 2019 országos programsorozat nyitórendezvényének pénteken, mely során dr. Nagy István, agrárminiszter köszöntötte a megjelenteket, majd dr. Rácz András környezetügyért felelős államtitkárral együtt átadta a hazai nemzeti parkok 36 munkatársának a Pro Natura-díjakat és emlékplaketteket, a miniszteri elismerő okleveleket, valamint a Magyar Tájdíjat.

– Sokszínű tájaink, gazdag élővilágunk közös örökségünk. A szakterület felelőseként úgy vélem, természeti értékeink védelme komoly feladatot ró ránk, amely környezetünk kincseinek megismerésével és megmutatásával kezdődik. Ebben nyújthatnak óriási segítséget nemzeti parkjaink – mondta megnyitó beszédében az agrárminiszter, majd hozzátette: a jövő héten kezdődő Magyar Nemzeti Parkok Hetének célja, hogy minél több embernek megmutassák ezeket az értékeket, és felhívják a figyelmet a természet törékeny gazdagságára, civilizációnk felelősségére.

– Ma, amikor a klímaváltozás, az élővilág rohamos pusztulása, a pazarló fogyasztás, a levegőszennyezettség, a zajterhelés, a vízkészletek apadása lassan mindenki számára megtapasztalhatóvá válik, fokozottan lényeges, hogy minél több ember figyelmét felhívjuk a problémákra – fejtette ki, majd hozzátette: az utóbbi időben a politikai és tudományos fórumokon egyaránt központi téma a biológiai sokféleség rohamos csökkenése. Idén áprilisban a biológiai sokféleség és az ökoszisztéma szolgáltatások értékelésével foglalkozó tudományos és szakmapolitikai, kormányközi platform elfogadta azt a jelentést, ami minden eddiginél aggasztóbb képet ad a világ biológiai sokféleségének és az általa biztosított ökoszisztéma szolgáltatások helyzetéről.

dr. Nagy István agrárminiszter
Fotó: Hraskó István / baon.hu

– Jelentős ugyanakkor, hogy számos kiutat, megoldási lehetőséget is bemutat. Alapvető, rendszerszintű változásokra, teljes paradigmaváltásra van szükség ahhoz, hogy a természet emberi élethez való hozzájárulásai hosszútávon fenntartható módon az emberiség rendelkezésére álljanak – közölte, majd hangsúlyozta: a biológiai sokféleség rohamos csökkenésének megállításához nem elegendő a környezet- és természetvédők erőfeszítése. Minden egyes ember hozzáállásának változására, kényelme tekintetében áldozathozatalára szükség van.

– Magyarország a világon elsők között ismerte fel a génmegőrzés fontosságát – mondta, majd hozzátette: a génmegőrzési tevékenységekre irányuló állami szerepvállalás növelése érdekében 2017-ben a szaktárca génmegőrzési stratégiát készített. Az idén induló, négyéves programra összesen 12,3 milliárd forintot fordít a kormány, amelyből 2019-ben 1,7 milliárd forintot lehet felhasználni.

Fotó: Hraskó István / baon.hu

– Mindez egy óriási lehetőség a mezőgazdasági és élelmiszertermelés alapjait biztosító genetikai erőforrások megóvására, fejlesztésére, a génmegőrzésben való állami szerepvállalás megerősítésére, és egy állami, génbanki hálózat kialakulására – mondta, majd hozzátette: ennek érdekében pár napon belül megalakul a Nemzeti Biodiverzitási és Génmegőrzési Központ, mely két kiemelt génmegőrzési intézmény, a Növényi Diverzitás Központ és a Haszonállat- génmegőrzési Központ összevonásával zajlik.

Megyei díjazottak

Az ünnepélyes díjátadón Pro Natura emlékplakettet kapott dr. Kardos Mária, a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság (KNPI) jogtanácsosa, továbbá miniszteri elismerő oklevelet vehetett át a KNPI két természetvédelmi őrkerület-vezetője: Pigniczki Csaba és Sápi Tamás.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában