Kecskemét

2019.05.17. 11:35

Hat év alá csökkent a buszok átlagéletkora az új Mercedesekkel

Tizenhét új Mercedes-Benz Conecto városi autóbusz állt forgalomba Kecskeméten május elején, a helyi buszok átlagéletkora így 10,2 évről 5,8-ra csökkent. Pénteken mutatták be hivatalosan a sajtónak a buszokat – amelyekből egy már össze is tört a héten.

Hraskó István

Az újonnan beszerzett Mercedes-Benz Conecto NG alacsony padlómagasságú, kéttengelyes, városi közlekedésre kialakított autóbuszokon összesen 26 utas tud ülve utazni, ezen kívül még 78 állóhellyel számolnak. A kerekesszékesek felszállását a második ajtónál – a sofőr segítségével – kihajtható rámpa segíti, a busz közepén ugyancsak a kerekesszékeseknek és a babakocsiknak fenntartott hely van. A klímával felszerelt buszokba Euro-VI-os motort, automatikus sebességváltót és a lassítás közben keletkező mozgási energiát elektromos árammá átalakító (rekuperációs) egységet építettek.

Az új, RIR-es rendszámú buszok már jópár napja járják a várost (információink szerint egy sajnos már kicsit össze is tört egy autóval történt ütközés nyomán, a kiskörúton). Hivatalosan pénteken délelőtt mutatták be őket a sajtónak a DAKK Noszlopy parki autóbusz-állomásán. Az eseményen beszédet mondott Szemereyné Pataki polgármester és Ungvári Csaba, a VOLÁNBUSZ Zrt. üzemeltetési vezérigazgató-helyettese.

Ungvári Csaba elmondta, országosan összesen ötven Conecto buszt szereztek be, ebből került tizenhét Kecskemétre, így a helyi buszok átlagéletkora 10,2 évről 5,8-ra csökkent (62 buszból 42 öt év alatti). A vezérigazgató-helyettes szerint ez minden szempontból kimagasló eredmény. Hozzátette, a buszok nemcsak újak, de mindenben megfelelnek a modern kor követelményeinek. Kiemelte a mozgáskorlátozottak és a kisgyermekes szülők utazását segítő megoldásokat, és a motort, amely révén a károsanyag-kibocsátást a mai legalacsonyabb szintre tudják vinni. Ungvári Csaba reményét fejezte ki, hogy az új buszokkal az utasok meg lesznek elégedve, és minél többen használják majd őket Kecskeméten.

– Új alapokra helyezzük az együttműködést a Volánnal, és azt gondolom, ez egy jó kiindulási pont a tárgyalásunkhoz – mondta Szemereyné Pataki polgármester, kijelentve: bizalmat ébreszt, hogy a cég állta korábbi ígéretét, és új, korszerű városi buszokat vásárolt, ez nagyon komoly döntés volt a Volán-részéről, jelzés, hogy magas színvonalon kíván szolgáltatni Kecskeméten.

– Bízom abban is, hogy a kényelem az utazók hangulatán is javít – folytatta a polgármester, de egyben türelmet is kért a város lakosságától, hiszen a menetrend átalakítása még a jövő nagy feladata lesz.

Szemeryné Pataki Klaudia elmondta: az új Conecto-k és a hibridhajtású buszok utastájékoztató rendszere eltérő, ezért még ezeket is össze kell majd hangolni, ezügyben is szükség lesz egy megállapodásra.

– Azonnal nem fogunk tudni minden problémát megoldani, de egy nagy lépést tettünk annak érdekében, hogy a városi buszközlekedés javuljon, ezért köszönettel és tisztelettel tartozunk a a Volánnak – jelentette ki a polgármester.

A DAKK-ot és a Volánbuszt egy cégbe szervezik

Megkezdődik a VOLÁNBUSZ Zrt. és a hat regionális közlekedési központ egy társaságba szervezése – közölte az MTI-vel csütörtökön a nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli miniszter. Bártfai-Mager Andrea az integráció előkészítésével és lebonyolításával – a közlekedési központok teljes körű bevonása mellett – a VOLÁNBUSZ Zrt.-t bízta meg.

A folyamat eredményeként egy egységes, országos szolgáltatási lefedettséget biztosító közszolgáltató társaság jön létre. Ettől a lépéstől költséghatékonyabb, szervezettebb, az utazási igényekhez jobban igazodó működést várnak a közlemény szerint.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában