Kiskunfélegyháza

2019.05.27. 11:00

Félegyházán találkoztak az önkéntes tűzoltózenekarok (galéria)

A tűzoltózenekarok látványos főutcai felvonulásával kezdődött a II. Kárpát-medencei Önkéntes Tűzoltózenekarok Fesztiválja szombaton Kiskunfélegyházán. Az eseményen idén három hazai és három határon túli tűzoltózenekar vett részt.

Vajda Piroska

Fotó: Pozsgai Ákos

A Városalapítók napi programsorozat keretében rendezte meg a II. Kárpát-medencei Önkéntes Tűzoltózenekarok Fesztiválját a Magyar Tűzoltó Szövetség, a Nemzeti Művelődési Intézettel, valamint a Lakitelek Önkéntes Tűzoltó Egyesület Tűzoltózenekarával közösen. A fesztivál résztvevőit Csányi József polgármester köszöntötte, majd Dobson Tibor dandártábornok, a Magyar Tűzoltó Szövetség elnöke szólt a vendégekhez. Elmondta, a tűzoltóknak nagyon fontos az a jelmondat, hogy Istennek dicsőség – egymásnak segítség. Ennek a szellemében élnek és segítenek.

Lezsák Sándor a térség országgyűlési képviselője elsőként a rendezvény fővédnökének, Kövér László házelnöknek az üdvözletét tolmácsolta. Utána arról beszélt, hogy nagyon nagy jelene, múltja és jövője van a rezesbandáknak. – Ezek olyan zenekarok, melyekben nemzedékek tudnak együtt muzsikálni. Ennek a rendkívül nagy hagyománynak erős kormányzati támogatással komoly jövője is van.

Azon leszünk, hogy a jövőben is lehetőséget adjunk a Kárpát-medencében a helyi zeneszerető közösségeknek, hogy megteremtsük a lehetőségét annak, hogy legyen hangszer, legyen képzés, legyen jó muzsika – fogalmazott Lezsák Sándor. Hozzátette, ez a fesztivál olyan kapcsolatteremtő lehetőség, amelyre itt a Kárpát-medencében nagyon nagy szükség van. Ez is az összefogásnak egyik lehetősége.

Az első ilyen fesztivált és szakmai konferenciát tavaly a Lakitelek Népfőiskolán rendezték meg. A záróesemény pedig 2020-ban a Magyar Tűzoltó Szövetség 150 éves évfordulóján Budapesten lesz. A fesztivál célja, hogy bemutatkozási lehetőséget teremtsen a hazai és a határon túli önkéntes tűzoltózenekarok számára. A szervezők azt szeretnék, ha szorosabb együttműködés alakulna ki az önkéntes tűzoltózenekarok között. A fesztivál jó alkalom arra, hogy a fúvószenei élet képviselői találkozzanak, megismerkedjenek egymással és eszmét cseréljenek a tapasztalataikról.

A félegyházi felvonuláson és az azt követő hangversenyen fellépett a Lakitelek Önkéntes Tűzoltó Egyesület Tűzoltózenekara, a Zentai, a Mecseknádasdi a Homoródalmási, a Fonyódi, valamint a Székelykeresztúri zenekarok voltak. A fellépő zenekarok koncertjei után idén sem maradt el a méltán népszerű, közel kétszáz fős közös produkció, melyben a fellépő tűzoltózenekarok közösen játszották el a Losonci, a Fejérvári és a Szamosmenti indulót.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában