Kecskemét

2019.05.23. 08:02

Elkezdődik két új kecskeméti közlekedési csomópont építése

Hamarosan elkezdődnek a korszerűsítési munkálatok az Irinyi út–Március 15. utca és a Mártírok útja–Klebelsberg út forgalmi csomópontokban. Mindkét helyen jelzőlámpát telepítenek és megtörténik a közvilágítás korszerűsítése.

baon.hu

A mai napon, csütörtökön az önkormányzat átadja a munkaterületet a kivitelező Colas Zrt. részére. A kivitelezés 4 hónapig tart, ez idő alatt teljes útzár nem lesz, de forgalomkorlátozásokra kell számítani – tudatta szerkesztőségünkkel a kecskeméti önkormányzat.

A két fejlesztés az IKOP „Kecskemét város közösségi közlekedés fejlesztése, átalakítása – zéró emissziós zóna megteremtése soros hibridhajtású alacsonypadlós autóbuszok beszerzésével II. szakasz” című projekt keretében valósul meg. A kivitelezés költsége az Irinyi út–Március 15. utca csomópont esetében bruttó: 90.8 millió forint, a Mártírok útja–Klebelsberg út csomópont esetében bruttó: 168.5 millió forint. A beruházások célja a közlekedés biztonságának növelése a jelenleg fokozottan balesetveszélyes helyeken.

Az Irinyi út–Március 15. utca csomópont korszerűsítése során minden csomóponti ág kiegészül egy önálló jobbra kanyarodó, vagy egy gyorsító sávval. A meglévő kijelölt gyalogátkelőhelyek részben áthelyezésre kerülnek, és akadálymentes járdakapcsolatot kapnak. A lámpaoszlopokat áthelyezik. A csapadékvíz elvezetését a meglévő vízelvezető rendszer biztosítja. A kereszteződés minden ága jelzőlámpás vezérlésű lesz.

A Mártírok útja–Klebelsberg út esetében a csomópontot alkotó utak tengelyének vízszintes értelmű – kis mértékű – korrekciójával a Klebelsberg úton mindkét irányban többlet forgalmi sávot alakítanak ki a balra kanyarodó járművek részére. Új gyalogos-átkelőhelyek létesülnek, a meglévők – köztük az iskola előtti is – megújulnak, akadálymentes járdakapcsolatok készülnek. A Klebersberg úton járda épül a gyalogátkelőhelyhez. Az iskola előtt új parkolóhelyek létesülnek. A Mártírok útján a meglévő autóbusz megálló helyén új szerkezetű és műszaki paraméterekkel rendelkező akadálymentesített buszöböl és peron épül. A csapadékvíz elvezetését részben a meglévő csapadékcsatorna hálózat biztosítja, részben szikkasztóárkokban szikkad el. A Mártírok útján mintegy 150 méter, a Klebersberg úton 200 méter hosszú szakasz érintett a beruházással. A kereszteződés minden ága jelzőlámpás vezérlésű lesz.

Ezek is érdekelhetik