Kecskemét

2019.05.16. 20:34

“Add vissza a szegényeknek, amit elvettél!” (galéria)

Ilyen se nagyon volt még: a bírókról, a büntetésekről, a döntési helyzetekről és a jogokról írt ki rajzpályázatot gyerekeknek a Kecskeméti Törvényszék, és a felhívásra közel 130 pályamű be is érkezett.

Hraskó István

Fotó: Bús Csaba

Az igazság arcai – a jog és a bíróság színesben címmel írt ki nemrég rajzpályázatot a Kecskeméti Törvényszék, az Országos Bírósági Hivatal és a ZOOM Egyesület. Általános- és középiskolák, valamint tartósan beteg vagy fogyatékkal élő gyermekek nevelését, gondozását végző speciális nevelési-oktatási intézmények közösen jelentkezhettek. Kitétel volt, hogy az együtt pályázók közül legalább egy speciális intézmény, szervezet legyen.

A pályázat és a kiállítás célja nemcsak az volt, hogy a gyerekek megmutathassák rajzaikat a nagyközönségnek, hanem nagy hangsúlyt helyeztek az érzékenyítésre is, azaz hogy ráirányítsák a figyelmet egymás elfogadásának fontosságára. A törvényszéknek pedig azért is érdekesek lehettek a beküldött művek, mert így egy megközelítő képet kaphattak, a gyerekek mennyit és mit tudnak az igazságszolgáltatás működéséről, a bírák tevékenységéről, a mindennapi jogokról, döntési helyzetekről.

A megyéből összesen 15 iskola, intézmény vett részt a pályázaton, 149 gyermektől 128 pályamű érkezett be, közülük tizenöt alkotóját, alkotóit díjazták oklevéllel és tárgyjutalommal a csütörtöki ünnepélyes eredményhirdetésen, a Kecskeméti Járásbíróságon. A pályázatokat értékelő zsűrinek négy tagja volt: dr. Hollóné Ruska Zsuzsanna, a Kecskeméti EGYMI (Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény) vezetője, ifj. Bozsó János, a Bozsó Gyűjtemény Alapítvány elnöke, Szappanos István festőművész és dr. Vattay Noémi, a Bajai Járásbíróság bírája.

Az biztos, hogy igencsak változatosak a kiállított képek: vannak roppant vidám, és kamaszokhoz illően komorabb hangulatú rajzok is. “Add vissza a szegényeknek, amit elvettél!” – mondja az egyiken a piros felsőt viselő, mosolygós bíró a morc vádlottnak.

– Az igazságszolgáltatás, a bíróság működése mindig kicsit titokzatos dolog, főleg mert önként kevesen járnak a bíróságra. Ti viszont magatoktól jöttetek, és ez jó – köszöntötte a gyerekeket dr. Bicskei Ferenc, a Kecskeméti Törvényszék elnöke, hozzátéve: nagy megtiszteltetés és jóleső érzés, hogy szántak időt művük elkészítésére. Mint mondta, eleve érdekes, hogy mit gondolnak az állampolgárok a bírók munkájáról, az pedig még egy fokkal izgalmasabb, hogy mit a fiatalok – pláne hogy az ő véleményük visszatükrözi a felnőttekét, szüleikét.

– Tanulságos lesz átnézni a rajzokat, némelyiken nagyon komoly érzelmeket vélek felfedezni, egyiknek-másiknak esetleg személyes élmény is lehetett alapja, ha készítője érintett egy polgári peres eljárásban- jelentette ki Bicskei Ferenc, aki azt is megígérte, a rajzokból levont gondolatokat meg fogja osztani kollégáival is.

Hollóné Ruska Zsuzsanna pedig azt hangsúlyozta, hogy intézményük a sajátos nevelési igényű gyerekek sikeres integrációjára törekszik, és ez a kiállítás kiváló segítség volt ebben.

A rajzokat egyébként a gyerekek nevei, valamint egészségi állapotuk megjelölése nélkül állították ki, hiszen a cél nem a különbözőségek kiemelése.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában