Kalocsa

2019.05.07. 19:51

A bölcsődének adakozik az orosz központ

A város bölcsődéjének javára hirdetett jótékonysági népzenei koncertet a Tomori Pál Városi Könyvtár épületében a nemrég nyílt Orosz Információs és Kulturális Központ szombaton délután. A rendezvényre egy igazán sokoldalú, orosz anyanyelvű, de ukrán, belorusz és magyar dalokból is válogató kórust hívtak meg.

Gábor János

Neszterovics Olga (középen) a kalocsai Mezei Virágok Népdalkörrel

Forrás: Petőfi Népe

Fotó: Gábor János

A tízéves Szudaruski Együttes előzékenyen az egyik legismertebb népdalunkkal kezdte műsorát: a „Tavaszi szél vizet áraszt…” nagy sikert aratott a zömmel magyar anyanyelvű közönség körében. A gesztust nem sokkal később orosz népdalok előadásával viszonozta a műsorban szintén fellépő, kalocsai Mezei Virágok Népdalkör.

– A Mezei Virágok meghívása az én „őrült ötletem” volt, mert ki akar és tud oroszul énekelni, aki magyar? Nagyon kevesen vannak, de amikor odamentem hozzájuk a kéréssel, meglepődtem, hogy azonnal és örömmel mondtak igent. Nagyon örültek a lehetőségnek – mesélte Neszterovics Olga, az Orosz Információs és Kulturális Központ alapító-vezetője.

Neszterovics Olga (középen) a kalocsai Mezei Virágok Népdalkörrel
Fotó: Gábor János / Petőfi Népe

– Az orosz kultúra nagyon-nagyon színes, de itt nemcsak ebből, hanem a volt Szovjetunió országaiból is válogatunk, mert mindegyikük kultúrája nagyon gazdag, kár lenne megállni csak az orosznál – magyarázta az intézmény eddig látott és tervezett nemzetközi programkínálatáról.

A Tomori Pál könyvtár épületének emeletén április első felében nyitották meg az orosz központot, Neszterovics Irina szalaghímző és Najgyonov Vlad festőművész még mindig látható kiállításával. Az információs pontként és nyelvi társalgóként is működő helyszínnel az a célja az alapítónak, hogy kulturális szinten hozza össze a nemzetiségeket. Mint mondta, számított rá, hogy az egykori politikai rendszer emléke miatt nem mindenki fogadja majd lelkesen az ötletet, de kellemesen csalódott: nagyon sok támogatást kapott. G. J.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában