Lajosmizse

2019.04.23. 20:07

Zöld óvodák pedagógusai tanácskoztak Lajosmizsén (galéria)

Tizenegyedik alkalommal gyűltek össze a megyei zöld óvodák képviselői kedden, hogy tapasztalatokat cseréljenek a környezetvédelmi nevelés témájában. A környezetvédő és tudatos fogyasztó elnevezésű konferenciának Lajosmizse Város Művelődési Háza és Könyvtára adott otthont, a rendezvény házigazdája a Meserét Lajosmizsei Napközi Otthonos Óvoda és Bölcsőde volt.

Koós Kata

Fotó: Bús Csaba

A résztvevő óvodapedagógusokat elsőként dr. Salacz László, országgyűlési képviselő köszöntötte. Beszédében a környezetvédelmi szemléletváltás szükségességét sürgette.

– Mázsás súlyú kérdések nehezednek ránk, és a megválaszolásukhoz, megoldásukhoz szükséges idő vészesen fogy. El kell döntenünk, mit kezdjünk a felgyorsulóban lévő klímaváltozással. Az igazi tét nem a légkör állapota, hanem az emberi civilizáció jövője.

Legfontosabb, hogy megváltoztassuk szemléletmódunkat – mondta, majd hozzátette: véleménye szerint minden egyes ember képes a legapróbb gesztusokkal is nagyban hozzájárulni Földünk megóvásához.

Ezt követően a házigazda intézmény vezetője, Kocsis Györgyné Anikó üdvözölte a megjelenteket.

– Április 22-én ünnepeltük a Föld napját. 1970-ben jött a bölcs gondolat, hogy óvjuk a Földet, legyen kevesebb műanyag, kukában a szemét, étkezzünk egészségesebben, hazai, vegyszermentes dolgokat használjunk, melyek nem károsítják környezetünket. Ez tudatos magatartás kell, legyen, és hol kell elkezdeni? A kisgyermekkorban – fejtette ki, majd hozzátette: a helyi óvoda mellett immár a bölcsőde is zászlajára tűzte a környezettudatos nevelés fontosságát.

A rendezvényt dr. Adonyi Lajos, alpolgármester nyitotta meg, aki kifejtette: a legifjabb korosztály is négy egyszerű mozdulat elsajátításával képes jelentősen hozzájárulni környezetünk megóvásához. Egyrészt, ha megtanulják, hogy a szemétnek minden esetben a kukában a helye, és lehetőleg szelektíven gyűjtve. Ha felismerik a veszélyes hulladékokat, valamint ha rögzül fejükben a víz és az energia okos, takarékos felhasználásának fontossága.

A rendezvény során előadást tartott többek között Merza Péter, a HUMUSZ Szövetség alelnöke, valamint Labancz Györgyi, a környezeti nevelés óvodapedagógiai irányzatának egyik hazai megteremtője.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában