Kalocsa

2019.04.01. 14:00

Veszélyes fűzfákat vágtak ki a kalocsai Vajasnál

A múlt hét utolsó napjaiban a vízügyi igazgatóság szakemberei kilenc fűzfát vágtak ki a Vajas-parton. Egy kidőlt fa tavaly anyagi kárt okozott, ez után nézették át szakemberrel az öreg füzeket. A fák eltávolítása nem aratott osztatlan sikert a kalocsaiak körében.

Gábor János

A Bátyai út és a Vigadó sor között vágták ki a fűzfákat

Forrás: Petőfi Népe

Fotó: Gábor János

Az Alsó-Duna-völgyi Vízügyi Igazgatóság (Adu­vízig) mintegy húszfős csapata a Vajas partján, a Bátyai út és a Vigadó sor között vágta ki a fűzfákat, arra hivatkozva, hogy azok elöregedtek, veszélyessé váltak. A teljes útzár mellett, három napig (március 27–29-ig) zajló munkát azért rendelték el pont ezen a szakaszon, mert tavaly nagyobb ágak törtek és zuhantak le a füzekről, sőt az egyik ki is dőlt, anyagi kárt okozva egy közelben parkoló autóban. Úgy ítélték meg, ha nem tesznek semmit, csak idő kérdése és megsérül valaki.

Az Aduvízig kalocsai szakaszmérnöksége a fent írt káreset után erdész segítségével vizsgálta át a környék lombosait és kiderült, hogy több problémás egyed is van. Lévén a füzek oly’ mértékben károsodtak, hogy metszésnek már nem látták értelmét, kénytelenek voltak a kivágás mellett dönteni, mert szerintük csak az eltávolításukkal előzhetők meg a további balesetek, személysérülések. Mint megtudtuk, összesen kilenc fűzfától szabadultak meg.

A vízparton álló fák állapotát az illetékes szakaszmérnökség figyeli és ők is hivatottak eldönteni, ha hasonló intézkedésre van szükség, nem pedig az önkormányzat. Az Aduvízig által foglalkoztatott csatornaőr rendszeres szemlét tart és jelzi, hogy hol találkozott elöregedett fákkal, de ugyanígy reagálnak lakossági bejelentésekre is. Ha ezután a szakértői vélemény megerősíti, hogy szükséges, elrendelhetik a vágást. A Vajas-part nem feltétlenül marad kopár a kivágások után, de ültetéssel csak akkor szoktak foglalkozni, ha erre lakossági igény mutatkozik – ebben az esetben az önkormányzattal egyeztetve végzik el a telepítést.

A Bátyai út és a Vigadó sor között vágták ki a fűzfákat
Fotó: Gábor János / Petőfi Népe

A Vajas-parti favágásoknak komoly visszhangja volt a közösségi oldalakon: sokan felháborodva posztolták a vágás utáni képeket, és az önkormányzatot tették felelőssé, amiért hagyta veszni a jellegzetes fűzfákat. Dr. Bálint József polgármester közleményben tudatta: az Alsó-Duna-völgyi Vízügyi Igazgatóság az önkormányzatot csak értesítette arról, hogy ezt a munkát el fogják végezni és ehhez útlezárási engedélyért folyamodtak, amit – annak rendje és módja szerint – meg is kaptak. A Vajas-csatorna partja állami terület és az Aduvízig kezelésében áll, nyomatékosította a városvezető, magyarán szó sincs róla, hogy Kalocsa kérte volna a kivágást. Az önkormányzatnak egyébként nincs joga felülbírálni, hogy a fák egészségesek vagy betegek, nem is szólhattak bele abba, hogy az igazgatóság mit tesz velük. A polgármester cáfolta azt a közösségi médiában terjedő híresztelést is, hogy nem kértek fapótlást. Lévén az önkormányzat egyetért azzal, hogy városképi szempontból meghatározó fűzfák tűntek el, a kivágottakkal azonos számú fa pótlását kérték – áll a közleményben.

A főutca fáit ősszel kezdik kivágni

A lakosság – tévesen – azért tulajdoníthatta az önkormányzatnak az intézkedést, mert az utóbbi egy-két évben rengeteg szó esett a város faállományának cseréjéről, amit programként el is fogadott a képviselő-­testület, és fokozatos végrehajtású, éveken átívelő munka lesz. A legelső sorcsere a Szent István út ostorfáit érinti: várhatóan idén ősszel kezdik meg a kivágásukat, majd a helyükre mezeijuhar-, illetve gömbkőris­csemetéket telepítenek. Erre a munkára – több év alatt – mintegy 51 millió forintot szán az önkormányzat, saját költségvetésből. Az első ütemre 15,1 milliót különítettek el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában