Harta

2019.04.03. 20:51

Ugandai élményeiről mesélt Tamás Ádám, természetvédelmi őr Hartán

2017 július 25. és augusztus 11. között 4 magyar madarász, összesen 19 napot töltött Ugandában, ahova elsősorban a világszerte közismerten gazdag madárvilág miatt utaztak el. Erről az útról tartott élménybeszámolót Tamás Ádám, a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság természetvédelmi őre, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület Bács-Kiskun megyei helyi csoportjának titkára Hartán, a Dunatáj Közalapítvány előadássorozata keretében.

Szerencsés Vivien

Forrás: Dunatáj Közalapítvány

A Föld madárfajainak több, mint 10%-a él Kelet-Afrika eme kis országában, ami az Egyenlítő mentén fekszik. Gazdag élővilágát a változatos élőhelyeinek köszönheti, hiszen a hegyvidéki esőerdőktől a száraz szavannákig sokféle élőhely található meg ebben az „Afrika gyöngyszemeként” ismert országban. Évi másfél millió turista látogat ide, azonban sokan csak a hegyi gorillák és csimpánzok miatt veszik célba Ugandát. A magyar madarász csapatnak összesen 450 madárfajt sikerült észlelnie (ez 30 fajjal több, mint hazánk madárfaunája), ami átlagosnak mondható az ennyi ott töltött naphoz képest.

Fotó: Dunatáj Közalapítvány
Fotó: Dunatáj Közalapítvány

Az ország 10 nemzeti parkja közül 6-ot látogattak meg. A legtöbb helyen fegyveres természetvédelmi őrök kíséretében tudtak terepen mozogni. Az ottlétük alatt végig barátságos, segítőkész emberekkel találkoztak.

Fotó: Dunatáj Közalapítvány

Az élményekkel teli, színes beszámolóban Tamás Ádám igyekezett népszerűsíteni ezt az alig ismert országot, mely az 1962-es függetlensége óta sok megpróbáltatáson ment keresztül, míg mára a szafarituristák kedvelt célpontja lett.

Fotó: Dunatáj Közalapítvány
Fotó: Dunatáj Közalapítvány

A Dunatáj Közalapítvány téli előadássorozata ezzel az előadással véget ért, immár a természetjáróknak szerveznek programokat: április 7-én Tavaszköszöntő bíbicváró lesz a dunatetétleni Böddi-széken, majd április végétől elkezdődnek orchidea-túráik is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában