Foktő

2019.04.07. 18:04

Több mint száz madárodút helyeztek ki Foktőn

A Szeretem Foktőt Mozgalom az elmúlt hetekben több mint 100 madárodút helyezett ki célzottan Foktő területén, hogy ezzel is segítsék a helyi madárpopuláció fennmaradását.

baon.hu

Forrás: Szeretem Foktőt Mozgalom

Élhető család, fejlődő falu, összetartó közösség! – ezekkel a célokkal jött létre ez év márciusában az a már közel 50 főt számláló civil mozgalom, a Szeretem Foktőt Mozgalom, amely a falu közösségi életének fellendítésén túl, a helyi környezeti és természeti értékek fejlesztését és megóvását is célul tűzte ki.

Ennek apropóján az elmúlt hetekben több mint 100 madárodút helyeztek ki célzottan Foktő területén, hogy ezzel is segítsék a helyi madárpopuláció fennmaradását.

– Madaraink egy része odúköltő, öreg fák törzsében, ágaikon vagy épp harkályok által vájt odúkban költ. Viszont jelentkezik egy természeti probléma, hogy az erre alkalmas fák állománya fokozatosan csökken, és vannak az országban olyan területek, ahol már teljesen el is tűntek. Emiatt a cinegék, verebek és seregélyek, leggyakoribb odúköltőink, a lehetségesnél kisebb számban élnek a falvakban és városainkban. Mi ezt szeretnénk ellensúlyozni, az általunk készített fészekodúk kihelyezésével – mondta Paczér Balázs a Szeretem Foktőt Mozgalom alapítója.

Fotó: Szeretem Foktőt Mozgalom

A madárodúk Foktő települést és annak közvetlen környezetét érintően kerültek kihelyezésre, az alábbi madárfajokra figyelemmel: kuvik, bagoly, vörös vércse, kék cinege és barát cinege, széncinege, mezei és házi veréb, nyaktekercs, csuszka, vörösbegy, ökörszem, házi rozsdafarkú, barázdabillegető, szalakóta és seregély.

– A szemfüles Foktőiek a falu több pontján szabad szemmel is látható helyeken találkozhatnak a kihelyezett odúkkal, és bízunk abban, hogy egyre több és színesebb madárhang lengi majd körül kis falunkat – tette hozzá az alapító.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában