Kiskunhalas

2019.04.16. 20:00

Téli szálláshelyükre zárták vissza a korábban elszökött bivalyokat

Hétfő délután a Csetényi parkból téli szálláshelyükre terelték vissza a kiskunhalasi vízibivalyokat, akik kedden törtek ki a Felsőszálláson lévő helyükről.

Pozsgai Ákos

Fotó: Pozsgai Ákos

Újra a téli szálláshelyükön vannak a halasi vízibivalyok, hétfő délután visszaterelték őket a Csetényi-parkból. Ahogy arról beszámoltunk, múlt kedden törtek ki a Felsőszálláson lévő téli szálláshelyükről az állatok, a város közelében tudták csak őket összeterelni a rendőrök és a mezőőrök segítségével. Fehér Péter, a halasi Vasvarjú Természetvédelmi Alapítvány elnöke, a bivalyok gazdája jobbnak látta, ha a nyári lakhelyükre terelik tovább az állatokat. Fehér Péter szerint azonban nem mindenki örül a vízibivalyoknak és rendszeresen megrongálják és leszedik a villanypásztort. Így szökhettek meg vasárnap is a vízibivalyok, már a közeli kórház udvarán legelésztek. A mezőőrök visszaterelték az állatokat, de gazdájuk úgy döntött, hogy hétfő délután téli szálláshelyükön zárja el a bivalyokat. Így az állatok és emberek egyaránt biztonságban lesznek.

Az állatok gazdája, Fehér Péter úgy döntött, addig nem terelik vissza a bivalyokat a Csetényi parkba, amíg nem lesz megoldva a biztonságos őrzésük. Elképzelhetőnek tartja, hogy az önkormányzat bekamerázza a parkot, vagy a villanypásztorra szerelnek olyan műszaki eszközt, ami a mezőőröknek vagy a városi rendészet felé jelzi, ha megszakad az áramkör – így azonnal közbe lehetne avatkozni, mielőtt újra szétszélednének az állatok.

Fotó: Pozsgai Ákos

Farkas Dániel alpolgármester hírportálunk megkeresésére elmondta, hogy az önkormányzat igyekszik megnyugtató megoldást találni a problémára, ezért a napokban egyeztetni fognak az állatok gazdájával is.

A vízibivalyokat néhány éve először azért terelték a kórház mögötti Csetényi parkba, mert a lápos területen nagyon elburjánzott a nád és az egyéb vízinövények. Az állatok tavasztól őszig lelegelték a növények nagy részét, a szorgos munkájuknak köszönhetően az elmúlt években jelentősen csökkent a náddal benőtt terület nagysága.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában