kecskemét

2019.04.06. 20:00

Csaknem félmillió órát szolgáltak tavaly a megye polgárőrei

Szombaton tartotta évértékelő beszámoló közgyűlését a Bács-kiskun Megyei Polgárőr Szervezetek Szövetsége Kecskeméten, a Bács-kiskun Megyei Rendőr-főkapitányságon. Dr. Fekecs Dénes, a megyei szövetség elnöke, az országos polgárőrség pénzügyi és gazdasági elnökhelyettese számolt be a szervezet tavalyi eredményeiről.

Horváth Péter

Forrás: baon.hu

Fotó: Horváth Péter

A polgárőrség munkáját tavaly a család-, a gyermek- és az ifjúságvédelem jegyében végezte: munkájukkal nem csak a közlekedésbiztonságot és a baleset-megelőzést segítették, de a megye számos iskolájában prevenciós előadásaikkal is sokat tettek a jövő nemzedékéért.

Fekecs Dénes elmondta, hogy a megyében összesen 117 polgárőr egyesület működik, melyből 114 aktív. Kiemelte, hogy tavaly több mint 100 fővel bővült a megyei állomány, amivel együtt jelenleg 4175 polgárőr és 158 ifjú polgárőr teljesít szolgálatot. Ez egyértelműen emelkedő tendenciát mutat: az intézkedési jogkörrel rendelkező polgárőrök száma 2018-ban több mint 100 fővel, az ifjú polgárőröké 40 fővel gyarapodott az előző évhez képest.

A megyei elnök méltatta a polgárőrök munkáját és elmondta, hogy az elmúlt évben közel 500 ezer órát töltöttek szolgálatban, így egy főre 110 szolgálati óra esett. A megye 16 egyesületének 132 lovas polgárőre csaknem 11 ezer órát töltött szolgálatban. Az Országos Polgárőr Szövetség Határőr Tagozata is szép számokkal büszkélkedhet: a 13 egyesület 251 polgárőr tagja összesen 35 ezer órát volt szolgálatban önállóan és a rendőrséggel közösen, s Hercegszántó térségében három alkalommal fokozott szolgálatot teljesítettek, alkalmanként 40-50 helyi és vendég polgárőrrel. A megyei polgárőrök munkája során tavaly összesen 94 alkalommal történt visszatartás, 23 eltűnt személyt kutattak fel, 832 jelzésadás történt és 517 alkalommal nyújtottak segítséget. Tavaly számos nagy sikerű rendezvényt tartottak és a rendőrség 19 használt, de jó állapotú személygépkocsit adott át üzemelésre.

Fekecs Dénes beszélt idei célkitűzéseikről is. Cél, hogy a polgárőrök idén 150-170 szolgálati órát teljesítsenek, hangsúlyt helyeznek a továbbképzésekre, vezetőképzésre a Polgárőr Akadémián. Fontos feladatuk lesz az Európa Parlamenti és az önkormányzati választások közterületi biztosításának segítése és a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanáccsal való együttműködés keretében képzések szervezése.

Fotó: Horváth Péter / baon.hu

Az eseményen részt vett Arató László ezredes, megyei rendőrfőkapitány-helyettes, Rausch Sándor, a Bács-Kiskun Megyei Közgyűlés alelnöke, dr Farkasinszki Lóránt tűzoltó ezredes, megyei katasztrófavédelmi igazgató és Kardos Pál, az Országos Polgárőr Szövetség alelnöke, akik köszönetüket fejezték ki a megyei polgárőrök munkájáért, mellyel jelentősen hozzájárultak a közbiztonság javulásához.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában