Soltvadkert

2019.04.27. 07:00

Alföldi bor és pálinka is a legjobbak közé került Soltvadkerten (galéria)

A szőlő és bor városában szakavatott zsűri döntött arról, mely borok és pálinkák kapják a legjobb minősítéseket a nemzetközi piacon is versenyképes fajták mustráján. A soltvadkerti Font Pincészet nedűje lett a legjobb Irsai Olivér bor.

Mester-Horváth Nikolett

Fotó: Pozsgai Ákos

Hetvenegy hazai pincészet versenyzett pénteken a város művelődési házában megrendezett XXIV. Cserszegi Fűszeres és a VIII. Irsai Olivér Országos Bor- és Pálinkaversenyen. Az ország legnagyobb fajtaborversenyére tizennégy borvidékről érkezett 108 borminta és 14 pálinkaminta, amit a bíráló bizottságok minősítettek.

A bor- és pálinkamustra előtt Lehoczki Ferenc polgármester köszöntötte az egybegyűlteket. A településvezető hangsúlyozta, hogy Soltvadkert az ország legnagyobb szőlőtermelő települése, valamint a cserszegi fűszeres és az ezerjó fővárosa. – Ma ünnepelhetjük, hogy az elmúlt három évben rekordtermést szüretelhettünk. Ünneplésre ad okod, hogy tíz évvel ezelőtt adta át Dr. Bakonyi Károly, a fajta nemesítője a cserszegi fűszeres országos verseny rendezési jogát Frittmann Jánosnak. Ünnepelhetjük azt is, hogy tíz évvel ezelőtt indította el Ferenc Vilmos és Somogyi László városunkban azt a hagyományt, hogy Szent-György napi állapotában megörökítsük a város legtradicionálisabb szőlőfajtáját, az ezerjót a Szőlő Jövések Könyvben. Az alkotásokat minden évben Barcsik Irén, helyi óvodapedagógus és grafikus készíti el – mondta Lehoczki Ferenc.

A polgármester beszélt arról is, hogy nagy dolgot ért el a mezőgazdaságban a település, ugyanis az ötödik legnagyobb soltvadkerti adófizető egy tiszta profilú, alapvetően szőlő-és bortermelő vállalkozás. Hangsúlyozta továbbá, hogy az elmúlt tíz évben változatlanul alacsony maradt a szőlő felvásárlási ára, ami nagyon megnehezíti a termelők munkáját, ezzel foglalkozniuk kell a jövőben.

A borverseny házigazdája, Frittmann János elmondta a jelenlévőknek, hogy a Cserszegi fűszeres és az Irsai Olivér a legkönnyebben, legjobban eladható fajták pedig a kezdetekkor sok kritikus hanggal találkoztak. – Akkor is mondtam, hogy ezek a fajták azok, amiket nem csak a magyar, hanem a nemzetközi piacon is el lehet adni, ezekkel vagyunk versenyképesek – hangsúlyozta Frittmann János.

Beszédében arra is kitért, hogy megváltozott a gasztronómia, ami ezen borok piacának kedvez. Kevesebb zsíros ételt fogyasztanak az emberek, kevesebb fizikai munkát végeznek, a gépek sok helyen felváltják az emberi munkaerőt, így a testes borok helyett a vékonyabbakat fogyasztják szívesen.

A borverseny elnöke Nyitrainé Dr. Sárdy Diána, tanszékvezető egyetemi docens, a Szent István Egyetem Kertészettudományi Kar dékánja nyitóbeszédében a szerelemhez hasonlította a borászatot. – Különleges, ahogy férfi és nő együtt éléséből, különböző energiáiból napról napra változó, ezerarcú párkapcsolat formálódik. A mai versenyen is hasonlót élhetünk át, hisz a szőlőtermesztési – és borászati technológiákból adódó különbségeknek köszönhetően kóstolhatunk rengetegféle bort – mondta Nyitrainé Dr. Sárdy Diána.

A legfinomabb borok és pálinkák

Az ország legnagyobb fajtaversenyének idei legjobb Cserszegi fűszeres bora a Paulus Molnár Borház Fresh&Cool Cserszegi fűszerese, a legjobb Irsai Olivér bora pedig a Font Pincészet Kft. Irsai Olivérje lett. A legjobb Cserszegi fűszeres pálinka díját a Mátyás Pálinkaház Mátyás Cserszegi fűszeres szőlő pálinkája kapta, míg a verseny legjobb Irsai Olivér pálinkája a Frittmann Testvérek Kft. Irsai Olivér szőlő nedűje lett. A Társadalmi zsűri a Taschner Bor- és Pezsgőház Kft. Soproni Irsai Olivér borát ítélte a legjobbnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában