Kalocsa

2019.04.01. 17:30

A tűz után sem áll le a kalocsai paprikaüzem

A Kalocsai Fűszerpaprika Zrt. egyik háromszintes épülete múlt szerda délután gyulladt ki.

Gábor János

Forrás: baon.hu

Fotó: Gábor János

Mint arról korábban beszámoltunk, órákon át tombolt a tűz az üzem egyik épületében. A helyszínre vonult kalocsai, kiskőrösi és solti hivatásos tűzoltók körül határolták, majd eloltották – közölte a Bács-Kiskun Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság. Németh József vezérigazgató tudatta: a legfontosabb, hogy egyetlen munkatársuknak sem esett baja, de valószínűleg komoly károk keletkeztek az épületben, és legkevesebb 30 tonna paprika odaveszett.

A cégvezető elárulta: a tűz miatt az üzem őrlési kapacitásának mintegy kétharmada sérült jelentős mértékben, ez magas felújítási költségeket vagy egyenesen cserét von majd maga után, és persze károsodott a faszerkezetes tetővel ellátott épület is. Közölte: az ott tartott mintegy 30–40 tonna paprika nagy része szintén a tűz martaléka lett, vagy az oltás közben ráfolyt víz miatt ment tönkre. A kárelhárítás azóta is folyik – fűzte hozzá, megjegyezve, hogy a termelést így is folyamatossá tudják tenni, egy mobil őrlőberendezés hadrendbe állításával.

Fotó: Gábor János / baon.hu

– A kárfelmérés, kárbecslés után arra kell koncentrálnunk, hogy mihamarabb elkezdődjön a helyreállítás, hiszen óriási rendeléseink vannak, szerencsére ezeket ki szeretnénk szolgálni – fogalmazott Németh. Elmondta azt is, hogy az üzemépületre, a gépekre és magára az árukészletre is van biztosításuk, ami könnyít a helyzetükön, de arra számít, hogy egy hónapba is beletelik, mire teljesen helyreáll a rend.

– Most az a feladatunk, hogy a még működőképes vonalat el tudjuk indítani, és természetesen bevonom a szintén tulajdonomban lévő, szegedi üzem őrlőkapacitását, hogy onnan is dolgozzanak ide, Kalocsára – összegezte.

A vezérigazgató leszögezte: nyilván nagy a kár, de azt majd a biztosító megoldja, úgyhogy borúlátásra a körülmények ellenére sincs oka a cégnek és a dolgozóknak, hiszen átmeneti megoldásokkal termelhetnek tovább.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában