díjátadás

2019.03.07. 08:46

Sokat tettek a fenntarthatóság, az energiatakarékosság terén

A klímaváltozás elleni küzdelemben a leghatékonyabb eszköz az energia-hatékonyság javítása és az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentése, ezekkel érhető el az életminőség javítása, a versenyképesség fokozása – mondta Áder János köztársasági elnök a Virtuális Erőmű Program (VEP) X. jubileumi díjátadóján, Budapesten. A parlament felsőházi termében rendezett ünnepségen Bács-Kiskun megyéből is több önkormányzat és iskola is díjat vehetett át.

Pozsgai Ákos

Forrás: Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat

Az államfő a nemzetközi energia-takarékossági világnapon rendezett eseményen kiemelte, nagy hangsúlyt kell helyezni a köz- és a magánépületek energetikai korszerűsítésére, a szárazföldi, légi, vízi közlekedés zöldítésére, a megújuló energiaforrások és a nukleáris energia felhasználására. Áder János szerint a VEP pont azért fontos program, mert díjazza az energiatudatos, energia-hatékony vállalkozásokat, szervezeteket és önkormányzatokat is, így lehetőséget ad a jó példák összegyűjtésére és a szemléletformálásra. Mezősi Balázs, a Virtuális Erőmű Program vezetője elmondta, hogy a programban részt vevő vállalatoknak, önkormányzatoknak, szervezeteknek eddig 336 megawatt erőművi kapacitásnak megfelelő megtakarítást sikerült elérni.

Az éghajlatváltozás drámai következményeiről készült sokkoló képek, elborzasztó statisztikák nap, mint nap szerepelnek a híradásokban. Egyre többen teszik fel a kérdést: Mit tehetek én? Nem csak a probléma és az egyéni felelősség felismerésére jutottak el, hanem a cselekvés útjára léptek azok a személyek, szervezetek, önkormányzatok és iskolák, akik március 6-án, az energiatakarékosság világnapján elismerésben részesültek a parlamentben rendezett jubileumi rendezvényen.

Az energiahatékonyság, a fenntarthatósági védjegyek, címekkel díjazottak között van a Kunfehértói Általános Iskola, Kiskunfélegyházi Darvas Általános Iskola, Kunszállási Tóth Pál Általános Iskola. Az Energiatudatos és Energiahatékony Önkormányzat díjra idén először pályázhattak a hazai önkormányzatok. A díjazott Bács megyei települések között van Újsolt Község Önkormányzata, Tázlár Község Önkormányzata, Kunszentmiklós Város Önkormányzata, Kiskunhalas Város Önkormányzata, Jakabszállás Község Önkormányzata, Imrehegy Község Önkormányzata, Izsák Város Önkormányzata, Harkakötöny Község Önkormányzata, Csengőd Község Önkormányzata. A Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat elnyerte az Energiatudatos Mentor Megye címet, az elismeréssel járó díjat Rideg László, a megyei közgyűlés elnöke vette át.

Fotó: Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat

Energiatudatos Önkormányzat Címet kaphattak azok az önkormányzatok, amelyek kész tervekkel és ezekre épülő benyújtott pályázatokkal, illetve azon túl megvalósított és lejárt energetikai beruházásokkal, így mérhető megtakarításokkal vagy mérhető megújuló energiatermeléssel rendelkeznek.

Fotó: Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat

A kitüntetett szervezetek és önkormányzatok, évek óta nagy hangsúlyt és kiemelt figyelmet fektetnek a megújuló energiaforrások használatára, a környezetkímélő megoldások népszerűsítésére. Az elmúlt években a megyében zajló sikeres projekteknek és a még most is tartó beruházásoknak köszönhetően egyre nagyobb arányban használnak zöld energiát, amely nem csupán megtakarítással jár, hanem jelentősen hozzájárul a környezet kíméletéhez.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában