Szalkszentmárton

2019.03.29. 14:00

Problémákat okoz az átmenő forgalom Szalkszentmártonon

A településen átdübörgő, megnövekedett tranzit­forgalom keseríti meg nap mint nap a szalkszent­már­toni­ak életét. Gyökeres és gyors változásra azonban egyelőre nem lehet számítani – derült ki a közmeghallgatáson.

Gulyás Sándor

A lakosok nyugalmát zavarja, biztonságát veszélyezteti a megnövekedett átmenő forgalom

Forrás: Petőfi Népe

Fotó: Gulyás Sándor

A szerdai közmeghallgatáson elsőként Káposztás Tibor polgármester számolt be az előző év legfontosabb történéseiről, beruházásairól. Elmondta, tavaly további járdaszakaszok készültek el, középületek újultak meg a településen. Közvilágítást építettek ki a temetőnél, az 51-es út mellett, a Budapest felőli buszmegállónál, valamint az üdülőterületen. A felnőttháziorvosi, gyermekorvosi és fogorvosi rendelő infrastrukturális fejlesztése a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program pályázatán elnyert nyolcvanmillió forintból valósult meg. A vissza nem térítendő állami támogatásból korszerű fogászati­ műszerek, számítástechnikai eszközök beszerzésére és a bútorok cseréjére is futotta.

Bakos Gyula szobrászművész jóvoltából újabb nevezetességgel gazdagodott a település. A falu harmadik, impozáns, utast köszöntő faszobrát tavaly decemberben avatták fel – sorolta az eredményeket Káposztás Tibor. Az idei esztendő legfontosabb beruházása lesz a telepi óvoda energetikai korszerűsítése, melyre negyvenmillió forint támogatást nyert a község. A munkálatok megkezdésére azonban még várni kell, mivel a megemelkedett építőipari árak miatt a rendelkezésre álló összeg nem fedezi a kivitelezés költségeit. Tovább folytatódnak az útfelújítások, a járdaépítés, valamint a közvilágítás bővítése, korszerűsítése. A Start-munkaprogram keretében pedig a közfoglalkoztatottak a község belterületi útjait gondozzák, részt vesznek az illegális szemétlerakók felszámolásában – fűzte hozzá a polgármester.

A település közbiztonsági mutatói érezhetően javultak az elmúlt esztendőben. Csökkent a bűncselekmények száma, kevesebb volt a testi sértés, a családon belüli erőszak. Továbbra is gondot jelent viszont a közlekedési szabályok be nem tartása. A legtöbb személysérüléssel járó balesetet a gyorshajtók és az ittas sofőrök okozzák. A közelmúltban a térségben sikerült egy mobil traffipaxot szolgálatba állítani, ami talán tovább javíthatja a közlekedés biztonságát – mondta el Molnár Attila őrnagy, a Kunszentmiklósi Rendőrkapitányság munkatársa.

Ifjúsági, szabadidős, kulturális, képzési és lelkiségi központot hoznak létre az állami gondozott gyermekek számára Tass-Alsószenttamás határában. Erről Kothencz János, az Ágota Alapítvány alapítója tájékoztatta a közmeghallgatás résztvevőit. Két év múlva nyitja meg kapuit a létesítmény, ahol a családjukból kiemelt és a hátrányos helyzetű gyermekeket tudják fogadni, nemcsak a nyári táborban, hanem akár év közben is, terápiás, pasztorációs programok alkalmával is. Ágota Falvára nem migránsok vagy bűnözők költöznek, hanem család nélkül felnövő gyermekek – oszlatta el a felröppent rosszindulatú feltételezéseket Kothencz János.

A lakosok nyugalmát zavarja, biztonságát veszélyezteti a megnövekedett átmenő forgalom
Fotó: Gulyás Sándor / Petőfi Népe

A hozzászólásokból kiderült, hogy Szalkszentmártonban jelenleg a legnagyobb problémát a településen átdübörgő tranzitforgalom jelenti. Megnövekedett a zajszint, a kamionok és a tehergépkocsik okozta rezgések néhol már a házak falait is megrepesztették. Az út mellett, a kapubejárókban parkírozó járművek miatt néhányan már a saját udvarukba is csak hosszas várakozás után tudnak beállni.

Az autósok gyakran lépik át a megengedett sebességhatárt a településen belül, ami fokozott veszélyt jelent a lakosság számára. A legrosszabb a helyzet az iskola előtti szakaszon. A gyermekek biztonságának javítása érdekében szükség lenne egy közlekedési lámpával védett gyalogátkelő kialakítására. A kérdésekre, javaslatokra adott válaszokból kiderült, hogy az önkormányzat már több alkalommal egyeztetett a közút kezelőjével, ám kérésük ez idáig nem talált nyitott fülekre. A megoldást többen a megengedett sebesség csökkentésétől, illetve a tranzitforgalom elterelésétől remélik. Ez utóbbira jelenleg nincs lehetőség, mivel az elkerülő út megépítése közel félmilliárd forintba kerülne – tette hozzá Káposztás Tibor polgármester.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában