Harta

2019.03.02. 20:50

Örvények titkai címmel búvárrégészeti előadást tartottak Hartán

A Dunatáj Természet- és Környezetvédelmi Közalapítvány téli előadássorozata keretében lelkes hallgatóság előtt tartott előadást csütörtökön a hartai Faluházban.

Szerencsés Vivien

Forrás: Dunatáj Közalapítvány

Az előadó Tóth János Attila búvárrégész volt, az Argonauta kutatócsoport és a Magyar Régészeti és Művészettörténeti Társulat Búvárrégészeti Szakosztályának vezetője, a ráckevei Árpád Múzeum régésze.

Hallhattunk érdekességeket a nagyvilágból éppúgy, mint a magyar valóságról: a hazai zavaros folyóvizek kutatásának kihívásairól, a hajóépítési technikákról vagy éppen a tavalyi alacsony vízállásnak köszönhető legújabb leletekről, további kutatási tervekről.

Fotó: Dunatáj Közalapítvány
Fotó: Dunatáj Közalapítvány
Fotó: Dunatáj Közalapítvány
Fotó: Árpád Múzeum

Harta közelében is több lelet ismert. Harta – Dunapataj határán 2003-ban egy 9,3 méter hosszú tölgyfa törzséből faragott bödönhajó kiemelésre került, viszont közelében további hajómaradványok még feltárásra várnak. Szó esett a Solt Kalimajornál talált római kori kikötőről, az egykori dunai átjárókról. A tavaly előkerült ordasi leletről pedig az előadó kijelentette: Az egyik legépebb, hagyományos technikával épült fa hajóroncs, amellyel eddig találkozott. Az archaikus és modern technikák együttes használata teszi különlegessé a leletet.

A résztvevők tapssal köszönték meg az előadónak, hogy bepillanthattunk ebbe a nem mindennapi munkába, melyről Tóth János Attila Örvények titkai címmel könyvet is írt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában