Baja

2019.03.02. 20:52

Nagy szükség lesz idén az eddig félretett pénzekre

Elfogadta a képviselő-testület az önkormányzat idei költségvetését. A pénzügyesek szerint mielőbb szerződni kellene, hogy ne dráguljanak az EU-s támogatású projektek.

Kubatovics Tamás

A józsefvárosi csapadékvíz-elvezetés kiviteli tervei elkészültek, a közbeszerzési dokumentáció összeállítása hónapok óra tart

Forrás: Petőfi Népe

Másfél órás vitát követően a városatyák csütörtöki ülésükön a két hete beterjesztett polgármesteri javaslatot fogadták el. Annak módosítására egyetlen javaslat született, a Közművelődési kerekasztal az ágazatnak szánt 6,5 helyett 15 milliós pályázati keretösszeget javasolt, a kezdeményezést azonban a többség – megismételt szavazással, második nekifutásra – elutasította. Az ellenzéki frakció mintegy 270 millió forintra rúgó módosítási javaslatot tett szerdán, ám ezt az ülésen jegyzői észrevételek után visszavonta a képviselőcsoport.

Öt százalékkal nő az önkormányzati dolgozók cafetéria juttatása és a belügyminisztériumi támogatás alapján a köztisztviselők hasonló mértékű bérfejlesztést kaphatnak, számolt be Butterer Péter pénzügyi irodavezető a közszférát érintő változásról. Ugyanakkor azt is elmondta, hogy a minimálbér-, illetve a garantált bérminimum emelése az önkormányzati cégeknél dolgozók csaknem ötven százalékát érinti, a Baja Marketing Kft. százötven dolgozójából például százhármat. Kiemelte, hogy több mint 2600 gyermek napközbeni ellátását, étkeztetését biztosítja a város, a szünidei kötelező gyermekétkeztetés iránt nem mutatkozik nagy igény, általában 21 fő kéri az ellátását. A több évtizedes tapasztalattal rendelkező szakember a bevételek kapcsán elmondta: a helyi iparűzési adónál 300 millió forintos növekedést terveztek, ami így 1,8 milliárd forintra nő, markáns tételnek nevezte a tárgyi eszköz értékesítéseket, ebben a körben az Ipari Park telke iránt mutatkozik megalapozott érdeklődés.

– Az EU-s pénzek az önkormányzat bankszámláin az idei kiadásokra rendelkezésre állnak. Célszerűnek látszik mielőbb megkötni a szerződéseket, hogy a prognosztizált változások ne érintsék kedvezőtlenül a projekteket – fogalmazott.

Erre a pénzügyi bizottság külön felhívta testület figyelmét, hogy a rendelkezésre álló források mind jobban megközelítsék a kivitelezések várható költségeit, azaz ne kelljen a tervezettnél többet költeni a fejlesztésekre.

Csaknem 9,4 milliárd forint kiadás és 5,2 milliárdos bevétel szerepel az idei büdzsében, a hiányt az előző évi maradványból és korábbi megtakarításokból finanszírozza a város. A vita során a kormánypárti oldalról dicsérő szavak, ellenzékiről pedig kritikai megjegyzések hangzottak el. Kámánné dr. Bari Bernadett, a kormánypárti frakció vezetője úgy fogalmazott: a választási évben is célszerű a realitások talaján maradni és folytatni a stabil és fegyelmezett gazdálkodást.

A józsefvárosi csapadékvíz-elvezetés kiviteli tervei elkészültek, a közbeszerzési dokumentáció összeállítása hónapok óra tart
Fotó: Petőfi Népe

Frakciótásra, Dancsa Bálint sporttanácsnok az ágazat kapcsán egyenesen habzsi-dőzsi állapotnak nevezte a költségvetést.

Hajdú Miklós, az ellenzéki képviselőcsoport vezetőjeként stabilnak nevezte a költségvetést, ám arra is felhívta a figyelmet, hogy az állami támogatás 400 millió forintot meghaladó összeggel csökkent. A felnőtt labdarúgás újjáélesztésére szánt 15 milliós keret kapcsán pedig megjegyezte, amikor tönkremenni látszott a jóhírű bajai labdarúgás, akkor nem volt ennyire fontos és sürgős a beavatkozás.

Jaszenovics Istvánné, független képviselő pedig úgy látta, hogy vagyonfelélés zajlik, kiemelten fontos teendőnek nevezte a dolgozói szegénység felszámolását, amit törvényi szinten kellene megoldani.

– Sokkal több pénzt is el lehetne költeni a különböző területekre, de a költségvetésnél az igényeket és lehetőségeket kell egyensúlyba hozni. A bevételi oldalra évek óta jellemző a precíz tervezés, évről-évre növekvő tételek mellett. Kiszámítható, egyensúlyban van a költségvetés és a kockázat minimalizált. Növekszik a vagyon, nem rendelkezünk hitelállománnyal – mondta zárszavában a terveztet beterjesztő Fercsák Róbert.

Csökken a szabadság, de így is sok

Jóváhagyták a városatyák a polgármester éves szabadság-tervét is. Ebben az esedékes önkormányzati választás miatt arányosítva 32, míg az előzőről áthozva további 37 munkanap szabadsággal számolhat Fercsák Róbert. Mivel az ő munkáltatója a testület, ezért a képviselőknek kell rábólintaniuk az ütemezésre. Ez azonban ritkán válik valósággá, mint az előterjesztésében a város első embere fogalmazott: tavaly a tisztségéhez kapocsoldó számos feladat és rendezvény miatt nem volt lehetőség több szabadság igénybevételére, a változatlan körülmények miatt valószínűleg ez a menetrend sem valósul meg teljes egészében, azaz nem fogja tudni kivenni valamennyi szabadságát. A 2015-ben beütemezett 90-ből 53, 2016-ban 76-ból 44, 2017-ben 71-ből 42, míg tavaly 68-ból 31 napot vett ki. Idén januárban egy napot volt szabadságon, februárban nem volt ilyen nap, elvileg márciusban 13, májusban 12, júliusban 10, augusztusban 14 napot tölt szabadságon, áprilisban és júniusban 7-7, míg szeptemberben 5 szabadnapot vesz igénybe.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában