Kecskemét

2019.03.19. 11:30

Ismét vandálok rongáltak a Szimferopol téri játszótéren

Csütörtökön hat táblát helyezett ki az önkormányzat a kecskeméti Szimferopol tér játszóterének kerítésére azért, hogy távol tartsák onnan a kutyákat. Még aznap kihívták a rendőrséget, mert ismeretlenek megrongálták az új táblákat. A rendőrség rongálás miatt indított szabálysértési eljárást, az elkövetők azonosításában segíthetnek a térfigyelő kamerák felvételei.

Horváth Péter

Már a kihelyezés napján megrongálták a kutyákat kitiltó táblákat

Forrás: Petőfi Népe

Fotó: Bús Csaba

Évek óta mérgesedik a viszony Kecskeméten a Szimferopol tér lakói és a kutyájukat a téren sétáltatók között. Tavaly ősz végén önkormányzati képviselői keretből körbekerítették a teret azért, hogy visszaadják eredeti, játszótér rendeltetését és távol tartsák onnan a kutyákat és az egyre gyakrabban megjelenő vandálokat. Ugyanezért telepítettek egy négy panorámakamerából álló kamerarendszert is, ami igen hamar jól jött, mert január első napjaiban fiatalok rongálták meg az új kerítést, több elemet kirúgtak belőle, de a felvételek alapján azonosították az elkövetőket.

Csütörtökön késő délután az önkormányzat felhelyezte a játszóteret övező kerítésre a kerítésen belüli kutyasétáltatást tiltó táblákat, melyeket röviddel ezután, még az este folyamán, ismeretlenek megrongáltak. A hat tábla közül többet fekete festékszprével lefújtak, elhajlítottak, vagy a festést lekaparták róluk. A tábláknak azért van jelentősége, mert kihelyezésük óta szabálysértésnek minősül, ha a tulajdonosok az elzárt területre beviszik kutyájukat.

Egy neve elhallgatását kérő Szimferopol téri lakó szerint különösen az évek óta a szomszédos utcából odajáró erőszakos kutyás csoporttal gyűlik meg a bajuk. – Annak ellenére beengedik spánieljüket, hogy kerítés zárja körbe a teret és ott gyerekek játszanak. Ráadásul tudatosan hergelik a lakókat, folyamatosan ugattatják a rendkívül erős hangú kutyájukat. A minap, amikor egy szomszéd kiszólt, hogy ne az erkélyük alatt ugasson a kutya, mert a felesége éjszakás volt és alszik, azt a választ kapta tőlük, hogy őket ez nem érdekli és költözzön tanyára – írta le a csoport viselkedését a lakó, és hozzátette, hogy szerinte közük lehet a táblák megrongálásához.

Megkerestük Bogasov Istvánt, a 4. számú egyéni választókörzet önkormányzati képviselőjét, aki elmondta, hogy a foghíjassá vált kerítést március végéig állítják helyre, és arra új táblákat is kihelyeznek. A kerítés kapuit zárhatóvá teszik, melyeket nyitvatartási rend szerint nyitnak és zárnak a megbízott lakók. A helyreállítás után bővül a tér játékparkja is, mert részönkormányzati keretből pingpongasztalt, hintát és futballkaput is kihelyeznek. A soron következő részönkormányzati ülésen határozzák meg pontosan az új eszközök számát és fajtáját, melyeket jó esetben május-június fordulóján használatba is vehetnek a lakók.

Csütörtökön helyezték fel a játszóteret övező kerítésre a kutyasétáltatást tiltó táblákat, melyeket még aznap ismeretlenek megrongáltak
Fotó: Bús Csaba / Petőfi Népe

– Azt szeretnénk látni mindannyian, hogy gyerekek és szüleik, vagy a gyerekekre vigyázó nagyszülők visszakapják a területet, ahol nyugalomban tölthetik szabadidejüket – fogalmazott az önkormányzati képviselő.

Bogasov István hangsúlyozta, hogy nem volt elegáns gesztus a táblák megrongálása, és megkérte az elkövetőket, hogy a jövőben tartózkodjanak ettől, mert ennek komoly büntetése lesz.

A Kecskeméti Rendőrkapitányság tájékoztatása szerint rongálással elkövetett tulajdon elleni szabálysértés miatt indult eljárás az ügyben. A térfigyelő kamera hasonlóan a kerítésrongáló fiatalok esetéhez, itt is segíthet az elkövetők gyors megtalálásában.

Már a kihelyezés napján megrongálták a kutyákat kitiltó táblákat
Fotó: Bús Csaba / Petőfi Népe

Mostantól kiemelten figyelik a teret

Kerestük Csíkos Imrét, a Kecskeméti Városrendészet igazgatóját, aki elmondta, hogy a táblák felhelyezése óta még nem érkezett bejelentés hozzájuk arról, hogy beengedtek volna kutyát az elzárt játszótérre, de a délutános közterület-felügyelők ezentúl kiemelt figyelmet fordítanak a területre, és szabálysértés esetén bírságolnak is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában