Kecskemét

2019.03.25. 07:00

Hologramos ruhásszekrényt is terveztek a diákok

A Katedra iskolában immár harmadik alkalommal hirdettek informatikai versenyt az általános iskolai és középiskolai korosztály számára.

Sebestyén Hajnalka

A Katedra iskola informatikai versenyének díjait dr. Tubak István iskolaigazgató és prof. dr. Király László, az iskola alapítványának kuratóriumi elnöke adta át

„A tanulás nem más, mint annak felfedezése, hogy valami lehetséges.” – Fritz Perls, gondolata vezette be a napokban a Katedra Általános Iskola, Gimnázium, Informatikai és Művészeti Szakgimnáziumban az informatikai pályázat díjátadó ünnepségét. Az idei verseny témája a következő volt: „Hogyan fogunk vásárolni 15 év múlva? – avagy Szerinted mi lesz a vásárlás, beszerzés, fizetés módja”.

Szerémi Éva informatikai vezető, a verseny főszervezője elmondta: a pályázat fő célja, hogy a diákok megtapasztalják a lehetségest, használják fantáziájukat, kreativitásukat úgy, hogy közben elmélyednek az informatika egy-egy területében, megismerkednek részletesebben egy-egy technológiával. Mindezt egy olyan témában, amely szerves része a mindennapjainknak. A feladat az volt, hogy elképzeljék, hogyan is működhetne a jövő vásárlása, milyen módokon vásárolunk majd, hogyan történik a termékek kiválasztása, milyen eszközök, technológiák valósítják meg majd magát a fizetést, hogyan kapjuk meg a megvásárolt terméket. Bármilyen ma meglévő technológiát, eszközt használhattak, illetve ki is találhattak új eszközöket, leírva azok működését, használatát.

A pályázatot két kategóriában, általános iskola felső tagozatosok, illetve a középiskolások számára hirdették meg, melyre egyénileg vagy kétfős csapatban lehetett indulni.

Az ünnepségen minden nyertes bemutatta saját pályázatát a többi díjazott és a vendégek előtt. A diákoknak a pályázatok elkészítéséhez olyan területekbe is el kellett merülniük, ami nem csupán az informatikához kötődik, mint például kereskedelmi szabályok, gépészeti és elektronikai technológiák, társadalmi hatások. A szakmai zsűri a hologramos ruhásszekrénytől, az okos hűtőn át, az Okos Vásárlási Applikációig, a vénaszkennerig és a drónos házhoz szállításig a legkülönfélébb ötletekig sok mindennel találkozhatott a pályázatokban, ami azt bizonyítja, hogy a jövő szakemberei már az iskolapadban ülnek.

A Katedra iskola informatikai versenyének díjait dr. Tubak István iskolaigazgató és prof. dr. Király László, az iskola alapítványának kuratóriumi elnöke adta át

A következő eredmény született. Az általános iskolásoknál Gorenflo Marlene nyert (Móricz iskola, Kecskemét, felkészítette: Zagyva-Óvári Irén). Második helyezést megosztva szerezte meg Károly Annabella és Vajda Bálint Rákóczi kockái csapata (II. Rákóczi iskola, Kecskemét, felkészítő: Koller István), illetve Deák Botond Gyula (Nagykőrösi Kossuth Lajos Általános Iskola, felkészítette: Pestiné Czene Szilvia).

A középiskolásoknál Kis Botond győzött (Bolyai gimnázium, Kecskemét, felkészítette: Kutasi Imre), második helyen végzett Bodor Viktória és Tóth Réka Bathmanchirkeeee csapata (Katedra középiskola, Kecskemét, felkészítő: Krammer Ottó).

Használható tudást szereznek

Szerémi Éva azt is elmondta: a Katedrában céljuk egy olyan informatikai képzés megvalósítása, melyben a diákok azt is megtanulják, hogyan szűrjék ki és szerezzék meg azokat az információkat, melyre valóban szükségük van, hogy általuk ne csak használói legyenek az informatikai eszközöknek és lehetőségeknek, hanem fejlesztői, megálmodói is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában