Felsőszentiván

2019.03.29. 07:00

Fel akarja számolni az illegális szeméttelepet az önkormányzat

Hatalmas mennyiségű illegálisan lerakott szemét halmozódott fel Felsőszentiván határában. Az önkormányzat mindent megtesz azért, hogy mihamarabb megtisztítsa a területet.

Mester-Horváth Nikolett

A jövőben térfigyelő kamerák és polgárőrség is segíti az illegális szemetelés megakadályozását

Forrás: Petőfi Népe

Fotó: Mester-Horváth Nikolett

Mint arról korábban beszámoltunk a falu határában, az egykori lőtérnél lévő elhagyatott ház körül több mint száz köbméternyi szemét halmozódott fel. Régi játékok, használt bútorok, sőt döglött bárány is található az illegális szeméttelepen.

A faluban hosszú évek óta jól működő, szervezett szolgáltatást építettek ki. Eleinte az önkormányzat a Felsőszentivánon legálisan üzemelő szeméttelepre engedélyezte a hulladék elszállítását, majd 2003 februárjától működik a szervezett kukás szemétszállítás, a begyűjtött hulladék pedig a vaskúti kijelölt lerakóba kerül.

Nem volt kivétel ez alól a falu határában lévő illegális szeméttelep sem, az önkormányzat az elmúlt években mindig rendelt konténert és folyamatosan elszállíttatta az összegyűlt szemetet a területről. Ez egyértelműen arra utal, hogy nemrég halmozódott fel ez az óriási mennyiség. Sem a helyieknek, sem pedig az önkormányzatnak nincs azonban tudomása arról, kik szállíthatják ide a szemetüket. A cél viszont egyértelmű, tavasz végére, nyár elejére teljesen felszámolják az illegális telepet. Már a januári falugyűlés egyik legfontosabb pontja is az illegális szemétlerakó hely felszámolása volt, konkrét lépések is történtek az ügyben. – Megerősítettük a területhez vezető utat, zúzott kővel leszórtuk, mert mostanra már nagyon rossz minőségűvé vált a földes út, a gépek nem tudtak átjutni rajta, hiába próbálkoztunk többször. Kiépítettük tehát az infrastruktúrát, hogy a szemét elszállítható legyen – mondta Vörös Szilárd, a falu polgármestere.

Az illegális hulladéklerakó felszámolásának költsége nagyjából három-négy millió forint, melyet a település saját erejéből és sikeres pályázat esetén külső támogatással teremthet elő. – Az önkormányzat februárban pályázott az illegális szemétlerakók felszámolására kiírt pályázaton. Ezzel hárommillió forintot lehet nyerni. Emellett saját forrásainkat is elkezdtük feltérképezni, megszervezni, hogy kitakarítható legyen a terület, személyesen tárgyaltam a szolgáltatóval a keletkezett szemét elszállításáról – mondta Vörös Szilárd.

A képviselő-testület már megtárgyalt egy részletes intézkedési tervet, melynek két fontos irányvonala van. – Elsősorban a lakosság tájékoztatásával és szemléletformálásával szeretnénk megelőzni egy hasonló helyzetet. Folyamatosan propagáltuk a közszolgáltatást, a házhoz járó évenkénti lomtalanítást is. A gumiabroncsok, elektronikai vagy zöldhulladék begyűjtése is évenkénti szervezett formában történik. A másik irányvonal, amit kidolgoztunk, a szankciók bevezetése. Bekamerázzuk a területet és folyamatos mezőőri, polgárőri felügyeletet szervezünk a környékre, valamint az önkormányzat élni fog bírságokkal az ilyen cselekmények elkövetésekor – mondta a polgármester.

Szomorú, hogy akciók kellenek

A település részt vett a TeSzedd! országos akcióban is, a polgármester szerint azonban szomorú, hogy egyáltalán szükség van ilyen megmozdulásokra. – Ez csak rajtunk múlik, mi döntjük el, hogyan bánunk a környezetünkkel. Utánam vagy a családom után például nem kell TeSzedd!-akciót szervezni, mert nem dobáljuk el a szemetünket. A fejekben kell rendet tenni, hogy a hazánkban jellemző szemetelő magatartást megszüntethessük. Neveléssel, szemléletformálással, ha kell, szankciókkal tehetünk azért, hogy tiszta környezetben élhessünk – hangsúlyozta Vörös Szilárd.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában