BÁCS-KISKUN

2019.03.28. 10:35

Egyre több lakás épül megyénkben

Soltvadkerten fele annyiba kerül egy új építésű társasházi lakás, mint Kecskeméten.

Barta Zsolt

Bezsenyi László építőipari vállalkozó lapunknak elmondta, hogy egy 60 négyzetméteres hő- és hangszigetelt, kondenzációs kazánnal ellátott, új otthont Vadkerten 16 millióért lehet értékesíteni. Megjegyezte, hogy a tavalyi négyzetméterenkénti 260–265 ezer forintos újlakás-ár az idén az ár- és bérváltozásoknak köszönhetően bruttó 280 ezer forintra emelkedett.

Kecskeméten, a városszéli lakóparkban hasonló nagyságú új lakás közel a duplájáért vásárolható. Ez részben annak is köszönhető, hogy a telkek drágábbak, illetve kialakult egy ingatlanbuborék is, amelyet a befektetők fújnak egyre nagyobbra.

Tavaly Bács-Kiskunban 785 új lakást adtak át. Ennek jelentős része Kecskeméten épült, a nettó négyzetméterárak 450–600 ezer forint körül mozognak. Elemzők szerint az új családtámogatási rendszer az ingatlanárakat tovább nyomhatja felfelé. A falusi csok megmozgatja a helyi piacokat is. Az egykori kádári kockaházak valószínűleg könnyebben találnak majd új gazdára. Igaz, azokat fel kell újítani. A költségek – kazáncsere, nyílászárók cseréje, hőszigetelés – bő ötmilliót kóstálhatnak. Azt nem tudni, meddig tart a lakásépítési bumm. Míg 2015-ben 335, addig tavalyelőtt 1017, tavaly pedig 1083 új lakásépítési engedélyt kaptak a kivitelezők a megyében. Az országban 17.681 új lakás készült el tavaly, ez feleannyi, mint tíz évvel korábban. Érdekes, hogy 1978-ban 88 ezer 196 új otthont építettek idehaza, igaz, ezek jelentős része házgyári, egyszerű kivitelezésű panellakás volt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában