Kecskemét

2019.03.06. 15:54

A támogatás csökkentése miatt drágulás jöhet

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) és a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (MAGOSZ) elfogadhatatlannak tartja az uniós agrártámogatások csökkentését, illetve a közös agrárpolitika forrásainak migrációs célokra történő átcsoportosítását.

Barta Zsolt

Gubán Gyula és Gáspár Ferenc a kecskeméti sajtótájékoztatón

Forrás: Petőfi Népe

A NAK és a MAGOSZ – álláspontjuk még hangsúlyosabb kinyilvánítása érdekében – aláírásgyűjtést indított. Erről hétfőn Kecskeméten, a NAK megyei székházában tartottak sajtótájékoztatót.

– Arra buzdítunk minden magyar állampolgárt, különösen a gazdákat és az agráriumban érdekelteket, hogy akár online, a www.peticioamagyargazdakert.hu oldalon, akár a falugazdászoknál, vagy a megyei igazgatóságon elérhető íveken május 3-ig aláírásukkal támogassák közös kezdeményezésünket – mondta Gáspár Ferenc, a NAK Bács-Kiskun megyei szervezetének elnöke.

Az elnök, aki maga is gazdálkodó, arra hívta fel a figyelmet, hogy az Európai Unió következő hétéves periódusában csökkenhet az agráriumra jutó közösségi támogatás. Kifejezte azon aggályát is, miszerint a közös agrárpolitika forrásainak csökkentésére vonatkozó tervekkel egyidejűleg felmerült annak a lehetősége, hogy Brüsszel az agráriumból elvont pénzt a migránsok letelepedésének elősegítése érdekében kívánja felhasználni.

Gubán Gyula és Gáspár Ferenc a kecskeméti sajtótájékoztatón
Fotó: Petőfi Népe

A NAK és a MAGOSZ közösen áll ki a magyar kormány álláspontja mellett: a migrációs helyzet kezelése alapvetően egy demográfiai és társadalmi probléma, ezért azt nem szabad az agrárköltségvetés terhére kezelni. Ennek hangot adni véleményük szerint a petíciók aláírásával lehet.

Gubán Gyula, a MAGOSZ megyei szervezetének alelnöke azt hangsúlyozta a hétfői sajtótájékoztatón, hogy az Európai Bizottság elé terjesztett javaslatból 16 százalékos termeléshez kötött támogatáscsökkentés, és 26 százalék fejlesztési forráscsökkentés olvasható ki.

– Ha ezt elfogadják, az a mezőgazdasági termelés kiszámíthatóságát és a versenyképesség romlását vonja maga után. Mindezek egyenes következménye az élelmiszerárak növekedése, a vidék, a falvak lakosságmegtartó képességének romlása lesz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában