kecskemét

2019.03.21. 14:59

A Down-szindrómások bőrébe bújtak

Csütörtökön volt a Down-szindróma világnapja, melynek alkalmából érzékenyítő programot szerveztek a Jászszentlászlóért Egyesület és a Szivárvány Tábor résztvevői a Neumann János Egyetem Pedagógusképző Karán.

Horváth Péter

A kar hallgatói, leendő pedagógusok változatos tréninggyakorlatokon keresztül nyerhettek betekintést a Down-szindrómások mindennapjaiban tapasztalható nehézségekbe. – A program célja, hogy megtanuljunk együtt élni, együttműködni és együtt szeretni a Down-szindrómásokkal – mondta az esemény szervezője, dr. Neszt Judit adjunktus. – A Down-szindróma nem betegség, hanem állapot – hangsúlyozta Bozóki Edit, a jászszentlászlói Szivárvány Tábor alapítója, aki a helyi kisiskolásokkal az üzenetet kifejező dalt és a hozzá tartozó koreográfiát hozta a hallgatóknak a tréninggyakorlatok mellett. A koreográfiát a közönség is gyorsan elsajátította és együtt énekelte-táncolta a gyerekekkel.

Ezután következtek az érzékenyítő gyakorlatok, melyeken keresztül egy Down-szindrómás bőrébe bújhattak a hallgatók.A Down-szindróma (21-es triszómia) olyan kromoszóma rendellenesség, melyet a 21-es kromoszóma többlete okoz (kettő helyett három 21-es kromoszóma van a sejtekben). Neszt Judit elmondta, hogy alábecsülik az emberek a Down-szindrómások képességeit. Megfelelő segítséggel megtaníthatók írni, olvasni számolni, képesek szakmát elsajátítani és a későbbiekben önálló, teljes életet képesek élni. Neszt Judit elmondta, hogy a Down-szindrómások kedvesek, segítőkészek, szeretettel telik és távol áll tőlük minden ártó szándék. Az egyetemi tanár szerint fontos a társadalom érzékenyítése. – A társadalomban a fogyatékkal élők láthatatlanok. Ha hagynánk, hogy a hétköznapokban a gyerekek közelítsenek a Down-szindrómás gyerekek felé, akkor elfogadó és megértő felnőttekké válhatnának – mondta.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában