orgovány

2019.02.19. 20:00

Szolgálatba állt az új tűzoltóautó Orgoványon

A közelmúltban új, az eddiginél minden szempontból korszerűbb és jobban használható autó váltotta az orgoványi Önkéntes Tűzoltóság öreg IFÁ-ját.

Horváth Péter

Az új Csepel már fel tudja venni az orgoványiak fordulatszámát

Fotó: Horváth Péter

A két hete vásárolt Csepel Metz típusú, terepjáróképességű gépjárműfecskendő fiatalabb, fürgébb és fejlettebb az önkéntesek régi autójánál.

Szabó Zsolt, az önkéntes tűzoltók parancsnoka elmondta, hogy már hosszú ideje keresték a megfelelő járművet az IFA leváltására, hiszen az utóbbi két évben jelentősen megnőtt vonulásaik száma, ami meghaladta az öreg vas nyújtotta lehetőségeket.

Indokolta a váltást, hogy az orgoványiak sok esetben nyújtanak segítséget a kecskeméti hivatásos tűzoltóknak, illetve a környékbeli településeken is a tömeges káresemények felszámolásában, tavalyelőtt 96, tavaly pedig 60 körüli számú vonulása volt az önkénteseknek. A régi gépjárműfecskendőt nem ilyen igénybevételre tervezték. Az 1995-ös évjáratú Csepel a tiszakécskei Önkormányzati Tűzoltóság tulajdona volt, tőlük vásárolta meg az egyesület február elején hárommillió forintért, melyre a forrást az orgoványi önkormányzat biztosította.

Az autó az IFA dupláját, négyezer liter vizet, 400 liter habképző anyagot képes szállítani és 60 méteres gyorsbeavatkozó sugárral felszerelt. A nyolc méter hosszú négykerékhajtású járművet 8300 köbcentis, 279 lóerős turbómotor repíti az esetekhez, gyári végsebessége 105 kilométer per óra (szemben az IFA 65 kilométerével), de Szabó Zsolt szerint ennél többre is képes.

Az új Csepel már fel tudja venni az orgoványiak fordulatszámát
Fotó: Horváth Péter

A szerkocsi több helyen kisebb javításra szorult ahhoz, hogy beavatkozásra kész legyen, amit a tűzoltók szabadidejükben végeztek el és a garázskapu is toldást igényelt, mert azt még az IFÁ-ra tervezték. Teljesen új rajta a fény- és hangjelzés, felújították az elektromos rendszerét és megrendelték hozzá a víztakarékos, magasnyomású sugárcsövet. A tűzoltók folyamatosan fejlesztik az autót, a málhatereket még alakítják, de már most kész a bevetésre, múlt héten már élesben is kipróbálhatták.

A jármű tulajdonképpen öszvér, a hatszemélyes, térséges fülkéje finn, a futóműve Rába, az alváz Csepel, a tűzoltótechnika német és a motor pedig amerikai gyártmány. Az új gépnek köszönhetően hamarabb érhetnek az esetekhez és jóval több vizet szállíthatnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában