Kalocsa

2019.02.28. 07:00

Népszerű az újragondolt kalocsai

A Kalocsai Porcelán Manufaktúra újfajta termékek bevezetésével kísérletezik.

Gábor János

Forrás: baon.hu

Fotó: Gábor János

A kínálat szélesítése jól jöhet a hagyományőrző üzemnek, amely ugyan több ezer féle terméket gyárt, de már messze nem csak a korábbi irányvonal mentén. Természetesen nem adták fel a népi művészet és a motívumvilág őrzését, de újra értelmezték azt, megőrizve az eredeti sajátosságokat. Új termékek, például dekorációk, használati tárgyak, ékszerek (pl. nyakékek) felé mozdultak el a díszes étkészletek és kisebb szuvenírek helyett.

– A magasabb kategóriájú kézműves és kézzel festett termékek felé fordultunk és az első ilyen év alapján úgy néz ki, hogy a piac szívesen veszi, van vásárlóereje – állapította meg a manufaktúra vezetője. Kárász Csaba László elárulta: nem hirtelen ötlet sarkallta őket új koncepcióra, hanem az autentikus minta iránti érdeklődés csökkenése. – Észrevehetően szorul vissza a kalocsai motívum, ezért nekünk is át kell értékelnünk a piaci helyzetünket – szögezte le.

– Mivel úgy vesszük észre, hogy a turisták száma és vásárlóereje is csökkent, kénytelenek vagyunk bérgyártások felé is elmenni: olyan termékekkel szintén elkezdtünk foglalkozni, amiket más üzletláncokon keresztül tudunk eladni – summázta Kárász Csaba László. – Azok a kisebb termékek, amik csak díszek, tehát nincs funkciójuk, mint a kisváza, tojás, gyakorlatilag meg fognak szűnni, mert a turistáknak már nincs rá igényük – foglalta össze, hozzátéve, hogy ezek helyett olyan tárgyakra kell koncentrálniuk, amik nemcsak szépek, de praktikusak is. Ilyen lehet például a csésze, bögre, kávéskanál, fűszertartó, fakanáltartó, ecetkiöntő vagy mézcsorgató.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!