beruházás

2019.02.27. 17:21

Közösen épít szennyvíztelepet Katymár és Madaras

Már javában tartanak a kivitelezési munkálatok mindkét településen a szennyvízhálózat és szennyvíztisztító telep építésénél – hallhattuk azon a sajtótájékoztatón, melyet kedden délelőtt tartottak a madarasi művelődési házban.

Juhász Jenő

Épül a közös szennyvíztisztító telep.

Juhász István polgármester köszöntő beszédében elmondta, hogy a község legnagyobb beruházása valósul meg ezzel a projekttel. Értéke a szomszédos településsel együtt megközelíti a bruttó 5,5 milliárd forintot. Nagyon fontosnak tartja ezt a beruházást, hiszen az itt élő emberek komfortérzete ezáltal jelentősen javulhat. E mellett abban is reménykednek, hogy a település lakosságmegtartó képesség is nő, a vállalkozók pedig szívesebben fognak bele majd valamilyen tevékenységbe. Példaértékűnek tartja azt az összefogást, amit Madaras és Katymár települések megvalósítanak. Már korábban is sok esetben ezt tették, azonban ez a nagy beruházás különösen bizonyítja, hogy szükség van az összefogásra és az együttműködésre.

Juhász István polgármester köszöntője
Fotó: Petőfi Népe

A projekt bemutatásából kiderült, hogy ezen a két településen 2017 szeptemberében kezdődtek el az európai uniós támogatásból megvalósuló szennyvízkezelési program előkészületei. Egy évvel később, tavaly ősszel kötötték meg a szerződést a kivitelezővel. A gyakorlati munkák az idei esztendőben kezdődtek el. Ennek alapján, Katymáron 17,3 kilométer gravitációs vezeték 850 házi bekötéssel, Madarason pedig 25,3 kilométer gravitációs vezeték 1300 házi bekötéssel fog megvalósulni. Katymáron három darab, Madarason pedig nyolc hálózati átemelőt építenek a biztonságos szennyvízszállítás érdekében. A munkák jelenlegi állása szerint Katymáron már 60 százalékban elvégezték a vezeték kiépítését, Madarason ez 25 százalékosnak mondható, a szennyvíztisztító munkálatai pedig a 20 százaléknál tartanak. A szerződések szerint az egész beruházásnak legkésőbb 2020. szeptemberig kell megvalósulnia. A kivitelező azonban úgy nyilatkozott, hogy előreláthatólag 2019 őszére végeznek a munkákkal, utána a lakosok kapnak értesítést arról, hogy ráköthetnek a vezetékre, amit egy féléves próbaüzem követ.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában