Kalocsa

2019.02.23. 20:00

Hosszú procedúra után megszűnt a Parkgondozó

Hosszas jogi procedúra után 2019. január 25-ével megszűnt az éveken át súlyos veszteségekkel küzdő Kalocsai Parkgondozó és Közszolgáltató Nonprofit Kft., majd beolvadt a Kalocsai Vagyonhasznosító és Könyvvezető Nonprofit Kft.-be.

Gábor János

Pécsi Tiborné, az egybeolvadt cégek ügyvezetője

Forrás: Petőfi Népe

Fotó: Gábor János

Pécsi Tiborné ügyvezető elmondta: a folyamat során nehézséget okozott, hogy utóbbi cég formáját – eddig kft. volt – meg kellett változtatni. Nonprofittá alakították át, mert csak így mehetett végbe a fúzió. A lépéstől komoly anyagi megtakarítást vár a tulajdonos önkormányzat, hiszen a Parkgondozó éveken át csak a veszteséget termelte, míg a nyereségorientált másik cég hozott is a konyhára. A működés várhatóan tényleg olcsóbb lesz: a 2019-es üzleti tervben 11 milliós költségcsökkenést prognosztizált az ügyvezető. Ez egy év múlva több is lehet, ha sikerül a mostani kettő helyett egy telephelyre költözniük.

– Ez a megtakarítás elsősorban a kevesebb adminisztrációs munkából, a felügyelőbizottságok összevonásából és a kisebb bankszámlavezetési költségekből adódik – magyarázta Pécsi Tiborné, az egybeolvadt cégek ügyvezetője. – A folyamat most is zajlik: a bankszámlákat még át kell íratnunk, de a januári fizetések számfejtése és kifizetése már megtörtént. A közfeladat-ellátási szerződéseinket módosítani kell, hogy az új cégnév alatt fussanak, mert mostantól a Vagyon Kft. végzi a közterület-karbantartást és minden olyan feladatot, ami a Parkgondozóé volt – summázta.

Az immáron összevont cég működését illetően Pécsiné derűlátó: gazdasági szempontból szerinte ugyanúgy rendben tudnak tovább működni, mint eddig. Az önkormányzattól a korábbi feltételek mentén kapni fogják a támogatást a közfeladatokra, és – ezt kiegészítendő – folytatják tovább a vállalkozási tevékenységeiket. A bevételeik java önkormányzati ingatlanok bérbeadásából, a városközpontban lévő piaccsarnok üzemeltetéséből és temetkezési szolgáltatásokból származik.

– A Parkgondozó tartozásait még a végelszámoláskor elintéztük, vagyis a Vagyon Kft. nem örökölt olyan tartozásokat, amik most gondot okozhatnának – szögezte le az ügyvezető arra a kérdésünkre, hogy a költségvetésükben (vagy legalább a városéban) meg tud-e maradni a betervezett, évi 11 milliós megtakarítás, vagy elviszi a cégfúzió. Mint kiderült, a végére valamelyest javítani tudták a megszűnő közszolgáltató társaság helyzetét, így – a korábbi több tízmilliós mínuszok helyett – „csak” 1,6 millió forintot kellett rendezni utána.

Pécsi Tiborné, az egybeolvadt cégek ügyvezetője
Fotó: Gábor János / Petőfi Népe

A tervezett megtakarítást évről évre tartani szeretnék, fogalmazott Pécsiné, mert így kevesebb önkormányzati támogatásra lenne szükségük, bár ez még sok mindentől függ. Ezen a ponton megjegyezte: az üzleti terv számai változhatnak, mivel a kormány ismét emelte a minimálbért és a garantált bérminimumot, ehhez pedig nekik is alkalmazkodniuk kell, ami jelentős többletkiadást jelent. A fúzió során egyébként nem csökkent a két cég személyi állománya, csupán néhány eleve lejáró, határozott idejű szerződéseket nem hosszabbítottak meg, valamint a korábbi 3-3 fő helyett már csak háromfős felügyelőbizottságot kell fizetniük, hiszen egy cég lettek.

Próbálják növelni a bevételeiket

Pécsi Tiborné arról is beszámolt: – A bevételeinket próbáljuk tovább növelni. Már az előző években is törekedtem erre. A Vagyon Kft.-nél van több lehetőség a saját bevétel szerzésére, hiszen ehhez tartoznak bérlemények – fejtegette. – Mind népszerűbb a Kalocsa Szíve Programban felújított Érsekkert, de akár a Városi Sportcsarnokot, a KSE-pályát, vagy a Városi Uszodát is kiadhatjuk nagyobb rendezvényekre, és e szolgáltatásunk iránt egyre nő az érdeklődés – nyugtázta. A cég egyébként mintegy 260 ingatlan hasznosítását végzi: ebben vannak szociális és piaci bérlakások, sportlétesítmények (a csarnokon kívül például műfüves focipályák), valamint üdülőhelyek, a Szelidi-tónál és a Duna-parton. Ezenkívül rendezvénykellékeket is bérbe adnak: méretes rendezvénysátorral és több száz sörpaddal rendelkeznek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában