Helvécia

2019.02.28. 20:00

Hitel felvétele nélkül, megtakarítással gazdálkodott Helvécia

Új piaccsarnok, új játszótér épül, és még idén átadják az új óvodát és bölcsődét Helvécián. Többek között ezekről is szó esett a kedd esti falugyűlésen.

Sebestyén Hajnalka

Balogh Károly polgármester a tavalyi eredmények ismertetése után beszámolt az idei tervekről is

Forrás: Petőfi Népe

Fotó: Sebestyén Hajnalka

A művelődési házban megtartott, közmeghallgatással egybekötött falugyűlés néhány tájékoztatóval indult. Először Kaszala Zoltán, a katasztrófavédelmi igazgatóság munkatársa hívta fel fontos tudnivalókra a lakosság figyelmét.

Annak ellenére, hogy már nem kötelező a lakosságnak igénybe venni a kéményseprő-szolgáltatást, célszerű 1-2 évente ellenőrzést kérni a 1818-as telefonszámon. A probléma megelőzése mellett ugyanis a biztosító is csak a tanúsítvány ellenében fizet. A kéményseprő-szolgáltatás továbbra is ingyenes. Emellett a tavaszi égetés kapcsán elmondta: a belterületen az önkormányzat határozza meg, mikor van erre lehetőség, külterületen élőknek azonban kérelmet kell benyújtaniuk 10 nappal korábban a katasztrófavédelemhez, a díja 3000 forint.

A fórumon rövid bemutatót hallhatott még a lakosság – Gáspár Dávid tolmácsolásában – A helyi identitás és a szomszédos települések közötti kapcsolat erősítése című projektről, mely három települést, Ballószögöt, Helvéciát és Fülöpszállást érinti. Az első szomszédolás szombaton 10 órától lesz Helvécián, a művelődési háznál.

Ezt követőn az április 4-éig még benyújtható napelemes és szennyvízkezelési pályázatokról esett szó, melyet a külterületi ingatlantulajdonosok nyújthatnak be, 95 százalékos támogatás mellett.

A tájékoztatók után Balogh Károly polgármester foglalta össze az elmúlt év eredményeit és vázolta az idei terveket.

Elmondta: az önkormányzat hitelállománnyal nem rendelkezett 2018-ban, a megtakarítás meghaladta a 490 millió forintot. A 807 milliós összbevétellel szemben az összkiadás 733 millió forint volt. A működési költségeken túl jelentős összeget fordítottak különböző beruházásokra, melyek egy része már megvalósult, illetve többet elkezdtek, amik idén fejeződnek be.

A nagyobbak közül ki lehet emelni az új óvoda és bölcsőde építését. Ez a település legnagyobb beruházása. Az óvoda 100, a bölcsőde 36 férőhelyes lesz. Az építkezés ötvenszázalékos kivitelezésnél jár, az átadás nyárra várható. Tavaly több belterületi úton végeztek útalapépítést. Folyamatban van az új járdaépítési projekt és a Feketeerdei Általános Iskolánál a zebra kialakítása.

A közmeghallgatáson nem volt kérdése a résztvevőknek
Fotó: Sebestyén Hajnalka / Petőfi Népe

Pályázati támogatásból a Kiskőrösi utat – Kecskemét irányába – újabb 850 méteres szakaszon leaszfaltozzák. Még idén új piaccsarnok épül a művelődési ház mögött. Az új óvoda átadása után a régi épületet energetikailag korszerűsítik és átalakítják egészségügyi központtá. A Wéber iskolát pedig napelemes rendszerrel szerelik fel.

Pozitívan bírálták el a Napvirág óvoda külső felújítására és hőszigetelésére irányuló pályázatot is. A régi játszótereket bővítik és újat is építenek a nagyközség közterületein. A temetőnél megújult a kerítés és az emlékmű, idén pedig parkolót alakítanak ki. A Barackvirág utcában új telkeket alakítottak ki, melyet idén tovább folytatnak. Ebben az évben, a tervek szerint, 774 millió forintot fordítanak beruházásokra, melyek jó részét támogatási összegből finanszíroz az önkormányzat, de 200 millió forint hitelfelvétellel is számol.

A falugyűlést közmeghallgatás zárta volna, a résztvevők közül azonban senki nem tett fel kérdést.

Tovább nőtt a lakosság száma

Turupuliné dr. Polyák Katalin jegyző a hivatal munkáját ismertette. Ennek keretében kiemelte: tovább nőtt a lakosság száma, jelenleg 4879 az állandó lakosok száma. Nőtt a helyben kötött házasságok száma is, tavaly 20-an döntöttek a helvéciai esküvő mellett, nem csak helyiek. A településen a házasságkötést külső helyszínen is engedélyezik. Végül a jegyző kitért az engedély nélküli kutak engedélyeztetésére. Erre még jövő év végéig van lehetősége a lakosságnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában