KASKANTYÚ-TABDI

2019.02.24. 20:00

Hatvan szenvedélybeteg ellátottnak teremtettek új otthont

Szenvedélybetegek számára épültek új lakások Kaskantyún és Tabdin. Az öt épületben összesen hatvanan kezdhetnek önállóbb életet.

Tapodi Kálmán, MTI

A Harmónia Integrált Szociális Intézmény egy híján harminc éve íródó történetének legjelentősebb lépésének nevezte Font Sándor, a térség országgyűlési képviselője az új otthonokat. A képviselő hangsúlyozta: egy ország gazdasági erejének értékmérője az is, hogy a megtermelt javakból mennyit tudnak visszafordítani a szociális segítségre szorulók számára.

A Harmónia a támogatott lakhatásban elnevezésű pályázat révén, összesen 525 millió forint uniós és állami támogatást költhetnek a két településen a 60 szenvedélybeteg „kitagolására”. Az új otthonok megteremtésében résztvevőknek külön-külön is köszönetet mondott dr. Tóth Mária a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság Bács-Kiskun Megyei Kirendeltsége igazgatója. Mint elhangzott: az ellátottak fokozatosan költözhetnek az új épületekbe, melyek közül elsőként a Leander-házat avatták fel ünnepélyes keretek között.

– Az otthon az ahová hazavárnak, de az otthon egy érzés is – fogalmazott beszédében dr. Tóth Mária, aki köszöntet mondott mindkét település polgárainak, akik befogadták azokat, akik eddig elkülönítetten éltek a közösségtől. Tabdi és Kaskantyú lakói „érzékenyítő találkozókon” is megismerhették az intézmény életét és az ott ellátottak mindennapjait.

– A magyar kormány számára a családok segítése mellett elsődleges cél a bajba jutott embertársaink és családjaik támogatása – mondta Vitályos Eszter, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (EMMI) európai uniós fejlesztéspolitikáért felelős államtitkára az avatóünnepségen. Az államtitkár hangsúlyozta: a projekt egy méltóbb élet lehetőségét biztosítja a bajba jutott embereknek, ami a családjuk és az egész társadalom számára segítséget jelent.

Fülöp Attila, az EMMI szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára arról szólt, hogy a rendszerváltás előtt a szenvedélybetegek számára a városoktól távol hoztak létre nagy létszámú intézményeket, ezért a társadalomban „nem tudott kialakulni egy természetes gondolkodás a szenvedélybetegséggel élő honfitársainkkal kapcsolatban”. Mint mondta: „ez a kommunizmus öröksége”. A kormány „tett egy bátor elhatározást ennek felszámolására úgy, hogy nagyobb teret kapjon a gondozottak önálló élete, és közben tekintettel vannak a helyi közösség befogadó készségére”. Az új lakóházak két helyszíne, Kaskantyú és Tabdi ebből példásan vizsgázott – jegyezte meg.

Az 1990-ben létrehozott Harmónia Otthon 2017-ben kezdte meg a férőhelykiváltási projektet. Az intézetnek eddig csak ideiglenes működési engedélye volt, mert nem felelt meg annak a feltételnek, amely gondozottanként 6 négyzetméternyi lakóterületet ír elő.

Az otthonban gondozott 60 szenvedélybeteg számára Kaskantyún két, a közeli Tabdiban három új lakóházat építettek, ahol kétágyas szobákban helyezik el őket. Kaskantyún emellett egy 200 négyzetméteres foglalkoztató épület is készült.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában