Kecskemét

2019.02.26. 11:30

Hamarosan elkészül a hetényegyházi bekötőút terve

Lakossági önerős utak építését, gyalogos-átkelőhely létesítését, parkolók kialakítását is tervezik idén Kecskemét-Hetényegyházán, pályázati forrásokból pedig energetikailag korszerűsítik a helyi iskolát. Egy bölcsőde is az elképzelések között szerepel.

Hraskó István

Önkormányzati forrásból folytatódik a hetényegyházi kerékpárút felújítása

Forrás: Petőfi Népe

Fotó: Bús Csaba

Az idei évre tervezett hetényegyházi fejlesztésekről, beruházásokról kért tájékoztatást a múlt heti képviselő-testületi ülésre Süli Csontos Ottó. A Jobbik kép­viselőjének a polgármester válaszolt.

Az önkormányzat 2019-ben részben befejezi a korábban elindított és több évre ütemezett fejlesztéseket Hetényegyháza térségében, részben pedig településstratégiai léptékű nagyberuházások tervezését indítja meg – áll Szemereyné Pataki Klaudia polgármester beszámolójában.

Önkormányzati forrásból folytatódik a hetényegyházi út mellett lévő kerékpárút burkolatának felújítása, a Széles köztől egészen a 2015-ben megépült szakaszig, mintegy 2400 méter hosszon. Ezzel az 1987-ben épült, mára leromlott állapotú kerékpárút teljes egészében megújul (és a tavalyi munkálatoknak köszönhetően már a Vízmű utcában is rendben van a burkolat).

Az első negyedévben elkezdik az útépítést a Móricz Zsigmond utca és a Pajtás utca még burkolatlan részén. A Kossuth Lajos utcán, a Darányi Ignác utca kereszteződésében – az óvoda előtt – kijelölt gyalogátkelőhely létesül kiemelt közvilágítással. Elkészült a főtér környezet-, zöldfelület- és közlekedésrendezési terve. Ez tartalmazza a meglévő növényzet megújítását, a gyalogosfelületek térkő burkolását, valamint az orvosi rendelő mellett 16 térköves parkoló kialakítását. A tervek ismertetésére a közeljövőben lakossági fórumot szervez az önkormányzat.

Önkormányzati forrásból folytatódik a hetényegyházi kerékpárút felújítása
Fotó: Bús Csaba / Petőfi Népe

Hetényegyháza közlekedési lehetőségeinek javítása szempontjából meghatározó beruházás a városrészt és a 445-ös északi elkerülő utat összekötő út megépítése. Erre a projektre 705 millió forint forrás van a Terület- és Településfejlesztési Operatív Programból. A hat és fél méter széles út a 445-ös Hetényegyháza felőli szakaszán megépített körforgalomtól a Helikon utcáig fog vezetni (hossza 1915 méter). A temetőhöz vezető út mellett 2,75 méter széles, elválasztás nélküli gyalog-kerékpárút lesz, és a közvilágítást is kiépítik. A bekötőút terve március 30-ig készül el, és előreláthatólag 2019 második negyedévében meglesz az építési engedély is. A területszerzés és az előzetes régészeti dokumentálás előkészítő munkálatai már zajlanak, az építkezés ősszel indulhat és várhatóan 2010 tavaszán-nyarán fejeződhet be – áll a polgármester válaszában.

Az intézményekre is jut pénz

Szemereyné Pataki Klaudia polgármester válaszából kiderül: háromszázmillió forintos támogatás áll rendelkezésre a Móricz Zsigmond Általános Iskola energetikai korszerűsítésére. A fejlesztés során kicserélik a homlokzati nyílászárókat, megvalósul a lapos tetők hő- és vízszigetelése, a tornaterem tetőszerkezetének hőszigetelése, de lesz fűtéskorszerűsítés, akadálymentesítés is, és napelemes rendszert is telepítenek. Tervezett befejezés 2020 első negyedévében.

Az úgynevezett foglalkoztatási paktum projektre elnyert támogatásból 250 millió forintot átcsoportosítanak egy másik keretbe, amely a munkába állást segítő intézmények fejlesztésére van. Ezzel az a cél, hogy Hetényegyházán egy kétcsoportos bölcsődét alakíthassanak ki.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában