Kecskemét

2019.02.16. 16:49

Bemutatkozott az első Cédruskör

Egy városrészi kisokos kiadása, a lakótelep virágosítása, közösségi terek kialakítása, kulturális és egészségmegőrzéssel kapcsolatos ismeretterjesztő programok szervezése – már most, az elinduláskor is jó néhány terve van Kecskemét első, a Széchenyivárosban megalakult Cédruskörének.

Hraskó István

A csoport a Széchenyivárosban alakult meg

Forrás: Petőfi Népe

Fotó: Hraskó István

A csoport ügyvivője Tokovics Klára, a Termostar Kft. volt gazdasági igazgatója, aki szakmai pályafutása befejezésével szinte azonnal vállalkozott a nem kevés kihívást jelentő feladatra.

2017-ben az országban elsőként Kecskeméten indult el Cédrusnet néven egy olyan program – az önkormányzat anyagi és szakmai támogatásával –, amely az idősek tudásának, tapasztalatának fiatalabb generációkkal való megosztását helyezi a középpontba. A már nyugdíjba vonult, de magukban energiát érző idősek újraaktiválása a munkaerőhiány miatt is fontos, de nem elhanyagolható az a lelki többlet, hogy a szűkebb lakóközösségükért vagy a városért tenni akaró 65–70 év felettiek ismét hasznosnak érezhetik magukat, megőrizhetik szellemi frissességüket – és még pénzt is kereshetnek.

A csoport a Széchenyivárosban alakult meg
Fotó: Hraskó István / Petőfi Népe

Azonban a Cédrusnet csak akkor lesz sikeres, ha sikerül megváltoztatni a közgondolkodást az idősödésről, munkáról, társadalmi felelősségvállalásról – hangsúlyozta Sárközy Erika társadalomkutató, a mintaprogram szakmai vezetője. Ennek a változásnak lennének a motorjai a Cédruskörök, amelynek tagjai hisznek az aktív nyugdíjaskorban, felismerik a környezettudatos magatartás, az egészségmegőrzés fontosságát, és ebben az új életformában jól is érzik együtt magukat, élmény-közösséget alkotnak. Például együtt gyalogolnak egy kiadósat a szabadidőparkban, vagy közösen elvégeznek egy informatika-tanfolyamot, mint az elsőként megalakult széchenyivárosi csapat.

Tokovics Klára hangsúlyozta: tudják, hogy tevékenységük akkor válik láthatóvá és hatásossá, ha minél több embert bevonnak akciókba, a közösség érdekében önkéntesen vállalt feladatokba. Az első kecskeméti Cédruskörnek már közel tíz tagja van, de ez a létszám gyorsan tovább növekedhet, hiszen a csoport csütörtöki bemutatkozó rendezvényén intézményvezetők, civil szervezetek tagjai, önkormányzati képviselők is megjelentek érdeklődőként.

 

Címkék#cédruskör

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában