Kiskőrös

2019.02.04. 17:30

Az interneten mutatják be a helytörténeti folyóiratot

Internetes folyóiratot indítanak Kiskőrösön februárban. Folyatódik a helytörténeti kutatás a városban.

Barta Zsolt

Turán István helytörténész: felkutatni való történet akad bőven

Forrás: Petőfi Népe

Fotó: Barta Zsolt

Tavaly tavasszal elkészült a Kiskőrös története című színes ismeretterjesztő kiadvány. Mint arról korábban beszámoltunk, Bella Tibor, Szedmák Tamás és Turán István négy évig tartó kutató- és szerkesztőmunkája áll a megjelenés mögött. Ezzel azonban nem zárult le a helytörténeti kutatás folyamata. A könyv egyik szerzője, Turán István helytörténész elmondta: nagyon sok visszajelzést kapott társaival azzal kapcsolatban, hogy az 1700 fényképet tartalmazó műből nem kevés történet kimaradt. A történész azt mondta, ha mindent beleszerkesztenek a kiadványba, minimum kétkötetes művet kellett volna megjelentetniük. Ez pedig jóval drágább lenne.

Turán István helytörténész: felkutatni való történet akad bőven
Fotó: Barta Zsolt / Petőfi Népe

A helytörténeti kutatás nem állt le. Februárban elektronikus folyóiratot indítanak el, melyben tematikusan dolgozzák fel azokat a területeket, időszakokat, amelyek nem fértek a könyvbe. Mint mondta, történet akad bőven. Például Kiskőrös zeneoktatásának történetét hamarosan közzé teszik. Rövid anyagokat kívánnak elhelyezni a neten, minden hónapban. Ebben szerepelnek majd családtörténetek is.

Turán István ­hangsúlyozta, hogy ő maga kívánja felkutatni azokat a Magyarországon megjelent írásokat, cikkeket, amelyek Kiskőröst érintik, vagy a város fejlődése szempontjából meghatározó említéseket tartalmaznak. Így több mint másfél század hazai újságjait kell áttekintenie aprólékos munkával. Szerencsére ezek többsége elektronikus úton elérhető.

Turán István, aki tavaly ősztől fogva Kiskőrös helytörténésze, azt mondja, hogy a helytörténet a városi közösség összetartozását erősíti. A kutató mindennapjainak egy részét a városi könyvtárban fellelhető dokumentumok rendszerezése tölti ki. Mint mondta, nem kizárt annak lehetősége, hogy egy olimpiai bajnokunk éppen Kiskőrösön látta meg a napvilágot. Ezt azonban még ki kell nyomoznia, az biztos, hogy a családnak érdekeltségei voltak a településen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában