Orgovány

2019.02.11. 20:00

A gyerekek is sokat segítenek beteg édesanyjuk ápolásában

Várandós kismamaként került kórházba influenzával Gáspár Katalin három éve, amikor hirtelen összeomlott a keringése. Háromszor élesztették újra, de agykárosodást szenvedett, azóta mozgásképtelen. Élettársa, Imre és gyermekei látják el az asszonyt. Három éve nem mozdultak ki szerény otthonukból, most egy egytengelyes lakókocsira gyűjtenek, hogy legalább időnként világot láthassanak.

Horváth Péter

Gáspár Katalin, párja, Imre és a gyerekek, Virág, Jázmin és Imike

Forrás: Petőfi Népe

Fotó: Gulyás Sándor

Szinte napra pontosan három éve, 2016 februárjában örökre megváltozott az orgoványi Ungor család élete, amikor Katalint, a család lelkét és motorját, öt gyermek édesanyját ledöntötte lábáról az influenza. – Katalin akkor öthetes terhes volt, ezért bent tartották a kórházban. Amikor először mentem meglátogatni őt, már nagyon rosszul volt a párom, oxigénmaszk volt rajta. A reggeli látogatáskor üres ágy fogadott. Éjszaka átkerült az intenzív osztályra, mert rosszul lett – elevenítette fel Ungor Imre, a családfő három éve tartó küzdelmeik kezdetét. Katalin keringése leállt, háromszor élesztették újra. – Azonnali műtét volt szükséges és hét hétig volt válságos állapotban. Az a majdnem két hónap borzalmas időszak volt – mesélte Imre elcsukló hangon, s az emlék hatására Katalin is elsírta magát. A keringésleállás miatt Katalin agykárosodást szenvedett, ami a mozgás- és beszédközpontját érte. A mai napig kerekesszékhez kötött, egy karját tudja mozgatni, 85 százalékos mozgáskorlátozott. Nem tudja ellátni magát, a legalapvetőbb dolgokban is párjára és gyermekeire utalt.

A mindennapok kíméletlen egyhangúságban, a feladatok szorításában telnek. A házimunka és Katalin segítésének legnagyobb része Imrére hárul. Katalin ápolása, ellátása hajnaltól késő estig tartó, szüntelen feladat.

A gyerekek is nagyon sokat segítenek, nélkülük Imre sem bírná. A 14 éves Virág és 11 éves húga, Jázmin (Imre a lányok nevelőapja), amikor csak tanulmányaik engedik, segítenek otthon, tisztán tartják a házat, mosogatnak, ellátják édesanyjukat és kiveszik részüket a legkisebb gyermek, az ötéves Imike neveléséből. Az egyetlen külső segítséget Imre szülei jelentik, akik mindennap ebédet főznek a családnak.

Valódi felüdülés lenne számukra, ha kimozdulhatnának otthonrabságukból, de még ha lenne is pénzük, akkor sem mehetnének el szállodába, mert a kórházi tartózkodás alatt annyira legyengült Katalin immunrendszere, hogy megtámadta testét egy vírus, ami eddig kezelhetetlennek bizonyult. Ez ugyan tünetmentes, de fertőzhet, ezért nem fogadják őket a szállodák. Nagy álmuk egy egytengelyes lakókocsi, amivel szabadon mozoghatnának, kirándulhatnának, Katalinnal együtt.

Gáspár Katalin, párja, Imre és a gyerekek, Virág, Jázmin és Imike
Fotó: Gulyás Sándor / Petőfi Népe

– Három éve vagyok már bezárva ebbe a szobába és a testembe. Én, aki egész életében tett-vett, cselekedett. Nagyon jó lenne, ha találnánk egy olyan lakókocsit, ami elég nagy és jutányos áron kínálják. Már több százan osztották meg kérésünket a közösségi oldalon – mondta Gáspár Katalin nehezen, de érthetően formálva a szavakat.

A rokkantsági járadék kevés, nem beszélve arról, hogy a szobafestőszakmával bíró Imre Katalin betegsége miatt nem tud dolgozni, a néhány tízezer forintos otthonápolási díj pedig nem elegendő a színvonalas élethez. – Havi 80–100 ezer forint a tűzifa, a párom gyógyszerei további 60 ezerbe kerülnek, emellett még tíz évig nyögjük a lakáshitelt. Alig marad valamire, de valahogy kiszorítanánk a lakókocsi árát, ha olyan áron kínálják – mondta keserűen Imre és hozzátette, hogy akkor legalább a kirándulás idejére elmenekülhetnének a nyomasztó hétköznapok elől.

Évek múlva képes lehet ellátni magát

Imre elmondta, hogy az orvosi szakvélemény alapján megfelelő rehabilitációs programmal Katalin újra megtanulhat járni és évek múlva akár képes lehet ellátni magát. Azonban a fertőzés miatt nem tudják felvenni a rehabilitációs osztályra. Eddig nem reagált a vírus a kezelésekre, de a kórház értesítette őket, hogy egy új készítmény reményt adhat. A kezelésre még várni kell, mert azt csak az influenzajárvány elmúlta után lehet elkezdeni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában