Kalocsa

2019.02.17. 15:30

A főtér szobrai új helyen állnak majd Kalocsán

A Kalocsa-Kecskeméti Főegyházmegye beruházásában évek óta felújítás alatt álló Szentháromság térről impozáns látványterveket tett közzé a rekonstrukciót vezető főmérnök. Vörös Márta véleményezésre osztotta meg az anyagot a városházával, áll az önkormányzat ezzel kapcsolatosan kiadott közleményében.

Gábor János

A főtér terveinek részletgazdag képekeit a város honlapján nézhetik meg a kalocsaiak. A laikus szemek számára is értelmezhető látványtervek vázolják a jelenleg elzárt területek végleges elrendezését. Jól kivehetően arra koncentráltak, hogy javarészt az eredeti, történelmi megjelenést állítsák vissza: a székesegyház Asztrik tér felé eső oldalán lévő gesztenyefaligeteket a terven is közre fogják a padokkal szegélyezett sétányok, amelyek egyike az érseki palota főkapujához vezet, a másik kettő pedig a tér centrumánál fut össze.

A templom átellenes oldalán természetesen visszakapja a gyalogosforgalom az eredetileg ott lévő járdát, ám e mellett a korábbi székesegyház romjai találhatók (ez a terület még feltárás alatt áll), amelyeket üvegfödém védőtetővel látnak el, hogy az arra sétálók felülről csodálhassák meg a leletegyüttest.

A téren a korábbi állapothoz képest egy szembetűnő különbség lesz a tervek alapján: a szobrok és emlékművek elhelyezkedése. Az érseki palota bejáratának közeléből új helyre, az Asztrik tér felőli oldalra költözik a világháborús emlékmű. Szent István szobra szintén máshol lesz: korábban a mostani Astriceum főkapujánál állt, de a látványterven már a Kossuth utca és a Szent István út sarkán, a tér mellett futó út túloldalán jelenik meg. A Szent Asztrik Érsek Szobor a Hotel Kalocsa épületének bejáratával szemben látható a képeken, míg a Szentháromság oszlop és a Liszt Ferenc szobor az eredeti pontokon.

A nagytemplom mellett újra járda vezet majd, a feltárás alatt álló romokat pedig üvegtető fedi a tervek szerint
Fotó: Gábor János / Petőfi Népe

A kalocsaiak véleményére is kíváncsiak

Az anyag részletei nyilvánosak és átböngészhetőek a kalocsa.hu-n. Akinek észrevétele, javaslata, ellenvetése lenne a látványtervvel kapcsolatban, február 21-ig küldhet levelet a 6300 Kalocsa, Szent István király út 35-re – a címzett: Kalocsa Város Polgármesteri Hivatala – Városüzemeltetési és Fejlesztési Osztály. E-mailben ugyancsak reagálhat a lakosság a látottakra: [email protected].

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában