Kecskemét

2019.02.22. 21:04

A dodzsem nem illik a főtér hangulatához, de pénzt termel

Kecskeméten minden nagyobb városi rendezvény a főtéren van, a szervezők nem veszik igénybe a vasútkertet és a szabadidőközpontot, ráadásul sokszor méltatlan állapotok között zajlanak a fesztiválok – hangzott el a városüzemeltetési bizottság keddi ülésén.

Hraskó István

Sokaknak nem tetszik a dodzsem a nagytemplom és a városháza között, sokan viszont jól szórakoznak

Forrás: Petőfi Népe

– Az összes rendezvény a főtérre koncentrálódik, nem veszik igénybe a szervezők a vasútkertet, szabadidőközpontot – jelentette ki a városrendezési és városüzemeltetési bizottság keddi ülésén dr. Iványosi Szabó András, a bizottság egyik tagja, aki a Fidesz színeiben 2006 és 2010 között a város alpolgármestere is volt. Iványosi arról is beszélt, hogy egyes rendezvények szerinte egyáltalán nem valók a főtérre – említette a dodzsemet és a korcsolyapályát is –, és szerinte időnként méltatlan állapotok között zajlanak a fesztiválok, vásárok.

A téma a Hírös Agóra idei programtervének véleményezése kapcsán jött elő, de aztán általánosabb vita bontakozott ki a főtér hasznosításának mikéntjéről.

Király József, a bizottság MSZP-s elnöke a rendezvények ideje alatt a főtérre behajtó gépjárműveket tette szóvá, és egyben arról is beszélt, hogy az értékmegőrzési bizottsággal együtt dolgoznak annak szabályozásán, milyen rendezvények lehessenek a

főtéren.

Dr. Szeberényi Gyula Tamás alpolgármester viszont nehezen tud elképzelni egy olyan szabályozást, amelyet minden egyedi esetnél alkalmazni lehetne, és nem lenne szükség a bizottság mérlegelésére.

– A mindenkori politikai szándék, a mindenkori jóízlés és a bizottság tagjainak bölcsessége kell hogy eldöntse, az adott rendezvény beleillik-e abba a pár kategóriába, ami a rendelet szerint a főtéren megtartható – jelentette ki. Majd kitért arra is, hogy ugyan vannak olyan események, lehetőségek, melyek valakiknek nem tetszenek, másoknak viszont igen. Klasszikus példaként a dodzsemet hozta fel, amely ugyan túlzottan nem illik a nagytemplom és a városháza szomszédságába, de bevételt teremt, ebből a pénzből aztán más programokat lehet finanszírozni.

Szappanos Benedek, a Hírös Agóra ügyvezetőigazgató-helyettese is szót kért. Iványosi Szabó András szavaira úgy reagált: a vásárokhoz használt, városi tulajdonban lévő bódék leharcolt állapotban vannak, és így nem lehetnek maximális elvárásokkal a kiállítók felé. Őket egyébként rendszeresen ellenőrzik, betartják-e a megkötött közterület-használati szerződést. A dokumentum egy példányát a Városrendészet is megkapja, így a közterület-felügyelők is tudnak kontrollt gyakorolni az árusok felett, felszólíthatják őket a szabályok betartására.

Sokaknak nem tetszik a dodzsem a nagytemplom és a városháza között, sokan viszont jól szórakoznak
Fotó: Petőfi Népe

Kósa József, a Fidesz önkormányzati képviselője úgy vélekedett: a mostani rendszer jó, az előírásokat betartják a kiállítók, és ezt ellenőrzik az önkormányzat munkatársai. Szerinte viszont az árusoknak az árufeltöltés időpontját egyeztetnie kellene a Városrendészettel. Kósa emellett a zöldfelületek elkerítését is fontosnak tartaná a főtéri rendezvények idején.

Sipos László (Fidesz) városüzemeltetési tanácsnok sommás megállapítása pedig úgy hangzott, hogy szerinte túl sokan vesznek részt a főtéri rendezvényekkel kapcsolatos ügyekben (bizottságok, az önkormányzat szakemberei, a Városrendészet), ehelyett inkább egy szervezetnek kellene adni minden, ezzel kapcsolatos hatáskört és feladatot.

A bizottság az előre nem tervezett vita végén elfogadta az eredeti napirendi pontot, ami a Hírös Agóra idei programterve volt.

Nyárig több helyen fel lesz túrva a főtér

A főtéren a tavasz folyamán több helyszínen fognak munkagépek dolgozni, ugyanis korszerűsítik – a rendezvények áramellátásának biztosítása érdekében – az elektromos hálózatot. Orbán Csaba városüzemeltetési osztályvezető hangsúlyozta, hogy júniusi befejezési határidőt szabott meg a városvezetés, ez gyors, feszes és nyugodt munkát igényel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában