Orgovány

2019.01.13. 20:00

Virág kapta az első Tündér Lala-díjat Orgoványon

2017 decemberében alapította a Tündér Lala-díjat az Orgovány Gyermekeiért Alapítvány Gellért Lászlóval és Gellért Lászlónéval közösen, melyet olyan tanulóknak ítélnek oda, akik tehetségükkel, szorgalmukkal és elkötelezettségükkel társaiknak példát mutatnak. Az első díjat decemberben a 14 éves Gáspár Virág kapta, akinek nagy nehézségek közepette kellett hirtelen felnőnie, miközben az iskolában is helytállt.

Horváth Péter

Gáspár Virág tanárával, Hajma Sándornéval és Gyarmatiné Márton Olga igazgatóval

Forrás: Petőfi Népe

Fotó: Horváth Péter

Az elismerést minden évben a tantestület javaslatára az iskola egy-két tanulója kaphatja, akik készpénzt vagy a minőségi tanulást segítő eszközt kaphatnak 100 ezer forint értékben, melyhez az anyagi fedezetet fele-fele arányban a Gellért házaspár és az Orgovány Gyermekeiért Alapítvány biztosítja. A díjat Gellért Lala, az alapítók fiatalon, hosszan tartó, súlyos betegség után eltávozott gyermeke emlékére hozták létre.

Az elismerés alapító okiratában is megfogalmazott üzenet ugyanaz, amit Lala életével is példázott: a nehézségek ellenére élt értékekkel teljes élet, melyből ki kell hozni a legtöbbet és a legjobbat, meglátni az élet küzdelmek mögé rejtőzött szépségeit.

Megalapítását Hajma Sándorné, a kuratórium elnöke és az iskola tanárai kezdeményezték, akik 8 évig tanították Lalát, s tanúi voltak a fiú küzdelmeinek, példaadó kitartásának.

Az alapítást követően egy évvel, 2018 decemberében, jótékonysági műsor keretében, első alkalommal adták át a díjat, egy laptopot, melyre Gáspár Virágot jelölte a tantestület. Virág 14 éves, nyolcadik osztályba jár, családja szerény körülmények közt él. A díj odaítélésében az anyagi helyzet csak részben volt meghatározó, ugyanannyira mérlegelik a tanuló egyéb körülményeit. Édesanyja három éve nagyon súlyos betegségen esett át, amelynek következtében tolószékbe kényszerült. Ezért amellett, hogy kiváló tanuló, Virág sokszor maga végzi a házimunkát és nevelőapjával közösen kiveszi a részét testvérei nevelésében.

– Virág nemcsak az iskolában felel meg kiválóan, hanem otthon is. Nehéz feladat hárul rá. A díj átadása óta sokan odajönnek hozzám és mondják, hogy a legjobb helyre került az elismerés – mondta Hajma Sándorné és hozzátette, hogy ez a díj pozitív folyamatot indított el a település életében. Egyrészt jó példaként szolgál, másrészt csatornát jelent azoknak, akik segíteni szeretnének, de eddig nem találtak rá módot. Ezt jelzi, hogy már többen is megkeresték az alapítványt egyéb felajánlásokkal.

Gyarmatiné Márton Olga, az iskola igazgatója kiemelte, hogy eddig csak erkölcsi elismerésekre volt módjuk, de nagy öröm számukra az, hogy a Tündér Lala-díjjal immár anyagiakban is kifejezhetik nagyrabecsülésüket az arra érdemes diákok felé.

Gáspár Virág tanárával, Hajma Sándornéval és Gyarmatiné Márton Olga igazgatóval
Fotó: Horváth Péter / Petőfi Népe

Az élet nehézségeitől koraérett és különösen nagy lelkierőt sugárzó Virág elmondása szerint igazi meglepetés és önmagáról egy pozitív visszajelzés volt számára a díj, ami megerősítette abban, hogy jó úton jár.

– Édesanyám betegsége miatt nagyon gyorsan fel kellett nőnöm, hiszen a két kis testvérem második anyukája lettem. Nehéz volt egyszerre helytállni az iskolában és otthon is. Sírtunk az örömtől, amikor megtudtuk, hogy nekem ítélték az első Tündér Lala-­díjat, ez nagy büszkeség a családomnak – mondta Virág, a rá jellemző alázattal.

Virág jogásznak vagy történésznek készül

Virág elmondta, hogy kedvenc tantárgya a történelem. Valósággal ragyog az arca, amikor legkedvesebb tárgyáról beszél. – A Bizánci Birodalom kora nagyon érdekel, kedvenc személyiségem Hürrem Szultána. De nehéz csak egy korszakot kiemelnem, mert annyira elragadó és imádni való számomra az egész történelem a maga összefüggéseiben – mondta Virág. A lány hálás tanárainak, osztályfőnökének és az iskolaigazgatónak, hogy mellette álltak a bajban és segítették előre haladásában a nagy nehézségek idején. Virág a kiskunfélegyházi Móra Ferenc Gimnáziumban tervez továbbtanulni és távlati célja, hogy jogász vagy történész legyen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában