Kalocsa

2019.01.09. 07:00

Nagy volt az áremelkedés az ingatlanpiacon

Évek óta egyenletesen drágulnak a kalocsai ingatlanok, ám 2018-ban legalább 50, de inkább 70 százalékkal ugrottak meg a lakásárak a városban.

Gábor János

Kovács László ingatlanszakértő szerint még emelkednek egy kicsit az árak

Forrás: Petőfi Népe

Fotó: Gábor János

A családi házaknál továbbra is kelendőbbek a lakótelepi lakások, amelyeket főleg befektetők vásárolnak meg, ezzel jelentősen feltornázva az árakat. A városban már évek óta egyenletesen drágulnak az ingatlanok, de az elmúlt egy év komoly kiugrást hozott – erősítette meg Kovács László ingatlanügynök, aki további – igaz kisebb léptékű – áremelkedésre számít 2019-ben. Pár éve még a környező városokhoz képest is alacsonynak számítottak a kalocsai lakásárak, ez az olló azonban lassan bezárul.

Kovács László ingatlanszakértő szerint még emelkednek egy kicsit az árak
Fotó: Gábor János / Petőfi Népe

– Nagyon hektikusak lettek az árak, és ez pont egy éve, 2017-ben, november-decemberben kezdődött, amikor megindultak errefelé a Kalocsán kívüli befektetők. Ők hajtották csak fel igazán a lakásárakat – fogalmazott Kovács László, 50–70 százalék közé taksálva a lakások drágulását és 30–50 közé a házakét, csak az elmúlt egy év alatt. Hozzátette: előfordul, hogy az egyes eladott ingatlanok árában semmi következetesség nincs. Viszonylag szélsőséges példa, de megesett, hogy szinte nulla időkülönbséggel elkelt két teljesen ugyanolyan adottságokkal rendelkező lakás, jelentősen eltérő áron. Az egyikért kilencmillió forintot, a másikért 11 milliót kért és kapott a tulajdonosa. Ezeket a helyzeteket legtöbbször az okozza, hogy a vevő nagyobb városból érkezik, nincs tisztában a helyi viszonyokkal, magyarán többet is hajlandó fizetni, mert jutányosnak érzi az árat – magyarázta a szakember.

A Paksi közi lakótelep lakásai – annak ellenére, hogy ott is minden elkel, ott is mindent ki lehet adni – még mindig valamivel olcsóbbak, mint a Széche­nyi- vagy a Zrínyi-lakótelepen lévők. Ennek az ügynök szerint egyetlen oka van: előbbi félreesőbb az utóbbiaknál, ugyanis távolabb vannak tőle a nagyobb üzletek, valamint az iskolák és az óvodák. A családi házak piacán a Szőlők közében és a Rokkanttelepen lévő ingatlanárak árnyalatnyival alacsonyabbak a középértéknél és valamivel magasabbak a városközpontban, a Kertvárosban és a Bürgerkertben.

Eladó ingatlan a Széchenyi úton
Fotó: Gábor János

– Befektetésre azért vásárolnak lakásokat, hogy aztán kiadják. A paksi erőműépítés és a tervezett Duna-híd híre, valamint az állami támogatás indította el a folyamatot, de ez csak egy része az okoknak – mondta az ingatlanügynök, a maga részéről inkább a nagyon alacsony banki kamatokra fogva az ingatlanvásárlási lázat. Megjegyezte, szó sincs arról, hogy a Paks II. miatt jósolt népességnövekedés már elindult volna. Továbbra is a befektetési célú vásárlás a jellemző: minden tíz lakásból legalább hat ezért cserél gazdát. Mindeközben nagyon kevés az új építésű ingatlan, annak ellenére is, hogy nem csökken a kereslet. Amíg így áll a helyzet, tehát az építőipari cégek nem kezdik el lakóparkok felhúzását (Kovács László szerint nem fogják), addig csak a meglévő mennyiséggel lehet gazdálkodni, így marad a drágulás. Igaz, jövőre már kisebb mértékben: a szakember 10–20 százalékos emelkedésre számít.

A bérleti díjak is emelkedtek

A bérleti díjak is sokat változtak. Egy átlagos, másfél-két szobás lakótelepi lakással szemléltetve a drágulás mértékét: 2017-ben ilyenkor még havi 30–35 ezer forintért, 2018 de­cemberében viszont már csak 40–50 ezerért lehetett kivenni.

Kecskemét az egyik legdrágább

Mérséklődő drágulást vár idén a lakáspiacon az Ingatlan.com vezető gazdasági szakértője, mivel szerinte a vevők nem tudják a végtelenségig követni az áremelkedést. Balogh László kifejtette, hogy az ingatlanok iránti kereslet az árak emelkedése ellenére is fennmarad, köszönhetően a családi otthonteremtési kedvezmény bővítésének. A drágulás miatt várhatóan hitelt is egyre többen vesznek majd fel. A megyeszékhelyek közül Kecskemét az egyik legdrágább Debrecen, Győr, Székesfehérvár és Veszprém mellett a 360-380 ezer forint körüli átlagárral négyzetméterenként – tudta meg az MTI.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában