BÁCS-KISKUN

2019.01.17. 11:35

Kapásra és kártyára várnak a horgászok

A pecások már nagyon várják, hogy görbüljön a botjuk, de a kapás mellett sokan várnak az új horgászkártyájuk megérkezésére is. Az idei évtől már ez a kártya szükséges ahhoz, hogy a hazai vizeken horgászni lehessen.

Tapodi Kálmán

A horgászok reménykednek, hogy hamarosan mindenki megkapja a plasztikkártyát

Forrás: Petőfi Népe

Fotó: Tapodi Kálmán

Tavaly szeptember óta lehet igényelni a Magyar Horgászkártyát, ami januártól felváltja a horgászigazolványt és feltétele a horgászat gyakorlásának és az állami horgászjegy kiváltásának. A horgászengedélyek kiváltásához ezentúl szükség van az adóazonosító jelet igazoló okmányra is. Mint indokolták: az adóazonosító jel nem változik, így hosszú távon biztosítja a horgászok személyazonosítását. Maga a regisztráció egyébként mintegy negyedóra ügyintézéssel jár.

– Tagjaink közül többen is regisztráltak még szeptemberben, és húsz fő körüli azoknak a száma, akik már kezükbe is vehették a horgászkártyáikat – mondta el Török Lajos, a Kiskunmajsai Sporthorgász Egyesület titkára. Mint megtudtuk: az egyesületüknek 129 tagja van, akik között nyolcan 70 év felettiek és négy-négy nő, illetve ifjúsági horgász is akad.

A horgászok reménykednek, hogy hamarosan mindenki megkapja a plasztikkártyát
Fotó: Tapodi Kálmán / Petőfi Népe

Az 1169 horgászegyesületet tömörítő Magyar Országos Horgász Szövetség (MOHOSZ) közlése szerint: mindazok, akik már sikeresen regisztráltak és így rendelkeznek a horgásznyilvántartásba vételt igazoló azonosító (regisztrációs) számmal, azonban még nem kapták meg horgászkártyájukat, ők is kiválthatják a 2019. évi állami horgász­jegyet.

Az országban mintegy 440 ezer fő a nyilvántartott horgászok száma – Bács-Kiskun megyében úgy 30 ezer fő hódol az egyik legnépszerűbb szabadidős tevékenységnek –, ami azt mutatja, hogy folyamatos és jelentős a létszámnövekedés.

A megyei horgászegyesületek tagjaihoz folyamatosan érkeznek az új horgászkártyák, amikről korábban a MOHOSZ azt közölte, hogy várhatóan heti 20 ezer darab készülhet el belőlük. Mint az országos szövetség közzétette: a Magyar Horgászkártyát és annak kísérőlevelét minden esetben postai úton küldik ki a regisztráció során megadott kézbesítési címre a befizetés lekönyvelését és a rögzített személyes adatok ellenőrzését követően, átlagosan 30 napon belül.

– Az elmúlt időszakban már nagyon sok horgásztársunknak kikézbesítették az új horgászokmányt, amivel több kedvezmény is igénybe vehető, így a kedvezményes telekommunikációs díjak mellett egy általános horgász-­balesetbiztosítás kedvezményezettjévé válnak a tulajdonosok – sorolta Kovács Sándor, a Bács-Kiskun Megyei Horgászegyesületek Szövetsége ügyvezető elnöke. Mint megtudtuk: a horgászkártya érvényességi ideje – a sikeres regisztráció évének függvényében – öt vagy hat év. Névváltoztatás esetén a MOHOSZ az érvényességi időn belül a cserét térítésmentesen biztosítja, egyéb, a kártyán feltüntetett adat nem változhat.

Kiválthatják a papíralapú dokumentumokat

A Magyar Horgászkártya egy személyi igazolvány méretű plasztikkártya, ami mostantól kiváltja a korábbi papíralapú horgászigazolványt, majd a kapcsolódó elektronikus szolgáltatásokkal fokozatosan egyszerűbbé, gyorsabbá és átláthatóbbá teszi az ügyintézést és az adminisztrációt. A Magyar Országos Horgász Szövetség tervei szerint az összes eddigi, további papíralapú horgászokmány és dokumentum, úgy, mint az egységes szövetségi hozzájárulási bélyegek, maga az állami horgászjegy és a területi jegyek is idővel kiválthatóvá válnak. Mint közzétették: legtovább a papíralapú fogási napló fennmaradása várható.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában