Kecskemét

2019.01.28. 19:14

A sérülések megelőzéséről és az újraélesztésről is tanulnak a kosárakadémisták

A kecskeméti kosárlabda akadémia növendékeinek indított képzést a megyei kórház SBO-ja, azaz sürgősségi betegellátó osztálya. A programnak is SBO a neve: Sportolj Bátran Okosan!

Fotó: Bús Csaba

Az ötlet a kecskeméti megyei kórház sürgősségi betegellátó osztályának vezető főorvosától, dr. Szabó Istvántól származott, aki kollégáival, az SBO és a kórház más osztályainak munkatársaival, valamint a kosárlabda akadémia szakembereivel közösen alakította ki a három hónapos képzés tematikáját. A munkában erőnléti és rehabilitációs szakemberek, gyógytornászok és dietetikusok is részt vettek. Mint a hétfői első, sajtónyilvános foglalkozás előtt elhangzott: valamennyi akadémiai növendék az életkorának megfelelő képzést kap majd, heti rendszerességgel, természetesen az edzések és a meccsek időpontjához igazítva. Az elméletet játékos gyakorlatokkal kívánják színesíteni.

A Sportolj Bátran Okosan három témakörre épül. Szabó István kiemelte: a gyermek sportolók sok lényeges információt hallhatnak az egészséges táplálkozás fontosságáról, az élelmiszerek összetevőiről, a tápanyagokról, és egyben útmutatást is kaphatnak a sportolást segítő táplálékkiegészítők labirintusához is, hogy egyáltalán azzal tisztában legyenek, melyik mire való.

Bemutató gyakorlatok közben sok szó esik majd a sérülések megelőzéséről, a mély izmok jelentőségéről, az ízületek védelméről, a koncentráció szükségességéről, a rendszerességről és tudatosságról, a bemelegítésről és a nyújtásról vagy a pihenés fontosságáról is. Hétfőn téma volt a lúdtalp, a helyes és helytelen testtartás, a gerincferdülés is.

A fiatalok a program keretében elsajátíthatják az újraélesztés és elsősegélynyújtás alapjait is, a szakemberek igyekeznek őket felkészíteni, mi a teendő, ha valaki megszédül, elájul vagy rosszul lesz.

Ivkovicné Béres Tímea, a Mercedes-Benz Gyár Nemzeti Kosárlabda Akadémia igazgatója elmondta: nagyon fontos számukra az akadémián sportoló több mint 600 gyermek egészségének megőrzése, és érzik is a felelősségüket ezen a téren. Ezért szerződtettek korábban sportpszichológust, gyógytornászt, erőnléti edzőt, és ezért indítják el most a kórházi SBO-jával és a Kecskemét Járási Egészségfejlesztési Irodával közösen az országban egyedülálló programot.

Szabó István azt is kijelentette: reméli, hogy a programmal minden résztvevő csak nyerni fog, és elégedett lesz, és így nemcsak egyszeri kezdeményezés lesz, hanem hosszú távú képzéssé válhat megújuló szakmai anyagokkal.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában