Kecskemét

2018.12.10. 07:00

Szájhigiénia: a rossz fogak koraszüléshez vezethetnek

A fogak és a szájüreg egészségi állapota nagyban befolyásolhatja a várandósság kimenetelét. A rossz fogak, szájüregi gyulladások koraszüléshez és vetéléshez is vezethetnek. Éppen ezért nagyon fontos, hogy a kismamák komolyan vegyék a fogorvosi szűrést.

Sebestyén Hajnalka

Dr. Lányi Krisztina betegei között gyakran köszönthet kismamákat

Forrás: Petőfi Népe

Fotó: Sebestyén Hajnalka

November a fogászat hónapja. Dr. Lányi Krisztina fogszakorvos minden évben a fogászati hónap keretében más-más téma mellett kampányol. Idén a szájüregi betegségek várandósságra gyakorolt negatív hatásaira szerette volna felhívni a figyelmet, melyek között élen áll a koraszülés. Az egészséges száj és a terhesség közötti kapcsolat címmel tartott előadást a Koramentorházban, ahol néhány kismama mellett védőnők sokasága hallgatta meg az értékes tudnivalókat.

A probléma nem új keletű. Már a XIX. században publikálták, hogy a szájüregi betegségek a szervezetben egyéb gyulladásos betegségeket okozhatnak. A szájüregi betegségek során a baktériumok és azok toxinjai bekerülnek a vérkeringésbe és más szerveket is megbetegítenek. A baktériumok transzmissziója sajnos a várandósságra különösen rossz hatással lehet, melyet a terhesség során megemelkedett nemi hormonok még inkább fokoznak. A terhességi komplikációk során kimutathatók a szájüregből származó Gram negatív patogén baktériumok a placentaszövetben, a magzatvízben és a köldökzsinórvérben, és ott fertőzést okoznak. Éppen ezért nagyon fontos, hogy a kismamák odafigyeljenek a szájhigiéniára, és vegyenek részt a fogászati szűréseken.

A 2018-as év a terhes nők szájüregi egészségének éve az Európai Unióban, ehhez a kampányhoz kapcsolódott hazánk is. A célja a szakma és a terhes nők ismereteinek bővítése, szemléletének megváltoztatása.

Dr. Lányi Krisztina szakmai elhivatottsága kimagasló a kismamák fogászati szűrései terén. Bízik benne, hogy e kampány révén sokakat elérnek, és így hosszú távon csökkenhetnek a szájüregi betegségekből adódó terhességi komplikációk, mint például a koraszülés.

Az előadása a kampány mellett kapcsolódott a novem­ber közepi koraszülöttek világnapjához is. Személyes érintettsége révén nap mint nap találkozik a koraszületések problémájával.

– A koraszülöttek világnapja számomra személyes érintettség miatt is nagyon fontos. Én is és mindkét gyermekem idő előtt láttuk meg a napvilágot. Férjem, dr. Seregély Attila főorvos a megyei kórház szülész-nőgyógyásza, akinek életén és munkáján keresztül látom az orvos, az egészségügy, a szülők és a babák küzdelmeit. Rajta kívül egyetemi társamtól, barátnőmtől, dr. Kelemen Edit főorvostól – aki a megyei kórház koraszülöttrészlegét vezeti – is számos történetet hallottam az évek alatt. Nagyon sok boldog kimenetelű eset van, melyek bizonyítják, hogy csodák igenis vannak. Fogorvosi praxisomban sokszor találkozom várandós kismamákkal. Jól tudom, a koraszülés kiváltó okaihoz gyakran maguk az édesanyák is hozzájárulnak. Ilyen például, ha elhanyagolják a szájüregük egészségét. A kismamák nem tudják és nem is nagyon hiszik el, hogy milyen komoly összefüggés van a szájüregük és terhességük között – mondta a doktornő.

– Nagyon fontos a szájüregi prevenció. S ez több mint a fogak megőrzésére irányuló tevékenység. Minden 10. gyermek koraszülött ma Magyarországon. A rizikófaktorok között ott szerepelnek a szájüregi betegségek. Ehhez hozzájárulnak az anyák káros szokásai, az életvitelük. A kampány során szeretném elérni, hogy a kismamákat, az anyaságra készülőket ösztönözzük az egészséges magatartásra. Egészségesen táplálkozzanak, és a szülői szerepre való felkészülés része legyen a szájüregi prevenció is – emelte ki.

Mikor érdemes a kismamának a fogorvost felkeresnie? Rögtön az első trimeszterben. Nemcsak a kötelező pecsét miatt a kismamakönyvbe, hanem azért is, mert valóban létfontosságú lehet a valós szűrés.

– Az első trimeszter a legrizikósabb időszak a terhesség során, csak sürgős esetben érdemes fogorvosi kezelést végrehajtani. Ugyanakkor a szűrésre tökéletes időpont. Az esetleges beavatkozásokra pedig a második trimeszter a legalkalmasabb. De mindig mérlegelni kell, minek van nagyobb kockázata, a beavatkozásnak, vagy ha elodázzak azt. A legjobb azonban az, ha az anyaságra tudatosan készülő hölgy még a terhesség előtt rendbe teteti a fogait és egészséges szájüreggel válik várandóssá – javasolta a doktornő.

Dr. Lányi Krisztina betegei között gyakran köszönthet kismamákat
Fotó: Sebestyén Hajnalka / Petőfi Népe

A szájüregi betegségek hatással vannak a várandósságra, de a várandósság is – a hormonális változások miatt – a kismama fogazatára.

– A várandósság hormonális változással jár együtt, mely megnyilvánul a szájüregben, például ínygyulladás formájában. A terhességi ínygyulladás a kismamák 30–100 százalékát érinti, különböző intenzitással, az enyhétől a nagyon fájdalmasig. Az ínygyulladás az 1. trimesztertől a 3. trimeszterig fokozódik. Az ínygyulladás nem bakteriális alapon alakul ki, hanem a terhességi hormonok hatása. A tökéletes szájhigiénia mellett is megjelenhet és súlyosbodhat – részletezte.

A várandóssági fogászati kezelésekkel kapcsolatban azonban számos tévhit létezik. A doktornő ezeket cáfolta.

– A várandósság – megfelelő szájhigiénia mellett – nem jár feltétlenül együtt a fogromlással. Sokszor az anya és az orvos is szkeptikus, és fél egy-egy kezeléstől kismamák esetén. A helyi érzéstelenítés megengedett, hiszen csak a helyi szövetekben szívódik fel a hatóanyag. Ráadásul a fájdalom, a stressz nagyobb bajt okoz, mint maga az érzéstelenítő szérum. Fájdalomcsillapító és antibiotikum is nyugodtan használható, egy-két kivétellel. A röntgentől sem kell tartani. A mai digitális röntgenek olyan pici sugárdózissal dolgoznak, melyet megfelelő indokoltság és védelem mellett alkalmazhatunk – tette hozzá.

Ma már a fogorvosi technika olyan magas szinten áll, hogy a legújabb berendezésekkel, eszközökkel biztonsággal felállítható a diagnózis. Ennek köszönhetően a pontos diagnózis tükrében kismamáknál a mérlegelés nem okoz gondot. Például az állapotfelmérés oral kamerával történik, a diagnosztika röntgensugármentesen is elvégezhető. Van olyan készülék, mely a szuvasságot így, röntgensugár nélkül mutatja ki. Nem utolsósorban a fényaktivált antimikrobiális kezeléssel pedig a kórokozók elpusztíthatók, a gyulladás gyógyszer nélkül, helyi kezeléssel csökkenthető.

– A szakmán belül is mindenkit összefogásra buzdítanék, és ebben nagy szerepe lehet a védőnőknek, akik közvetlen kapcsolataikon keresztül juttathatják el az információkat a kismamákhoz. Legyen olyan ez a téma, mint a tóba dobott kavics, mely hullámokat kelt – hangsúlyozta.

Segíti a gyermekeket a doktornő

A novemberi fogászati hónap zárásaként dr. Lányi Krisztina fogkrémekből és fogkefékből álló ajándékcsomagokkal lepte meg Somogyi Tímeát, a mélyszegénységben élő gyermekekkel foglalkozó Pancsinelló játszóház vezetőjét. Az ajándékokat Mikulásra kapják meg a gyerekek. A fogszakorvos figyelemmel kíséri és segíti is a játszóház működését. Tímeával együtt szeretnék elérni, hogy a gyerekek megtanuljanak helyesen fogat mosni és szokásukká is váljon, még ha erre otthonukban nincs is jó példa.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában