Kecskemét

2018.12.05. 11:50

Szabadi Mózes a fiatalokat megszólító mozgalmat indít

A kecskeméti fiatalok gyakran panaszkodnak, hogy nincs kedvükre való szórakozási lehetőség. A 19 éves Szabadi Mózes most ezt az űrt szeretné betölteni.

Sebestyén Hajnalka

Czingel Vivien, a Köztér vezetője és Szabadi Mózes

Forrás: Petőfi Népe

Fotó: Sebestyén Hajnalka

Szabadi Mózes neve sokak számára lehet ismerős. Több zenekarban bontogatta már szárnyait, az igazi áttörést a BarIsOn együttes hozta meg számára. Idén tavasszal pedig Értékmegőrző címmel – fiatalokat megszólító – kulturális programmal hívta fel magára a figyelmet.

– Az Értékmegőrző kezdésnek jó volt, de ennél sokkal többet szeretnék elérni. Egy kulturális mozgalomban gondolkodom, mely idővel Kecskemét határain is túlmutatna – árulta el Szabadi Mózes. – Ha nem is sok, de vannak Kecskeméten fiataloknak szóló programok, ami nagyon jó, de sajnos nem mindig tükrözik teljes egészében az igényeinket. A baj az, hogy a legtöbbször idősebb korosztály szervezi a programokat, és nem teljesen érzik át, hogy nekünk, fiataloknak pontosan mi is tetszene. Ettől eltekintve azonban csak köszönet érte, hiszen sokat fáradoznak azért, hogy kedvünkre tegyenek. Szórakozási lehetőségekből is kevés van, ráadásul a TEKA, mely sokunknak volt törzshelye, megszűnt a nyáron – jegyezte meg.

Az új mozgalom a Széf nevet kapná, mely egyrészt szinonimája az Értékmegőrzőnek, másrészt pedig, ha nem fonetikusan nézzük, akkor az angol save, azaz biztonság megfelelője.

– A most indított mozgalmam, a Széf kettős irányba menne: formabontó rendez­vényeket szeretnék szervezni a fiataloknak és kampányolnék fiatal tehetségek mellett – tette hozzá.

A Széf első rendezvénye november 23-án volt. A Nagy zenésfelolvasásokba’ című program jól sikerült.

– Az országot ellepte az internetet uraló trash kultúra, azaz divattá vált, hogy minél egyszerűbben, hülyébben fejezzük ki magunkat. Ennek fricskázására hívnám életre a Nagy Zenés Felolvasást, mely a zene és az irodalom, ezen belül is a slam poetry ötvözete lesz. Mi a kultúrát közvetítenénk, de a fiatalok nyelvén. Nem butítani szeretnénk, hanem művelni. Három kecskeméti zenekar lép fel, a Bálvány utca, a Bad News és a Mona. Ez utóbbiban lépek fel én magam is Annussal. A saját zenekarom a BarIsOn direktbe nem lép színpadra, de a tagok közül ott lesz még Papp Márton szaxofonnal és Erdei Gergő cajonnal. A zenekarok mellett fővárosi slammerek és a kecskeméti Kellerwessel Klaus szórakoztatják a közönséget – sorolta.

Czingel Vivien, a Köztér vezetője és Szabadi Mózes
Fotó: Sebestyén Hajnalka / Petőfi Népe

Mindez csak a kezdet. Még ebben az évben, karácsony előtt, december 21-én tervez egy adventi bált, azaz az AdventElőt. Ez sem egy megszokott bál lesz, hanem egy előadásokkal színesített, ismerkedős ünnepi kavalkád. A belépő a tervek szerint egy-egy otthonról hozott, saját készítésű bármi lesz, melyet a sorsolás útján adományoznak majd egymásnak a fiatalok. Az előadások a különböző népek karácsonyait elevenítik majd fel, ezenkívül fiatal színészekkel improvizációs színház is életre kelne. S mivel december 21. a keresztrejtvény világnapja, ezért egy emberi keresztrejtvényt is próbálnak majd megvalósítani.

A Széf másik irányvonala a kampányok

– Az első kampányunk már megvalósult. Olyan szórólapokat terjesztünk, mely nem vásárlásra buzdít, hanem egyszerűen csak a kultúrát közvetíti. A vendéglátóhelyeken terítjük a szórólapjainkat, melyen négy fiatal tehetséges művész egy-egy alkotása látható. Szinte semmi szöveg, csak az internetes elérhetőségünk, ahol több infó is megtudható az alkotókról. Egyetlen kérdés olvasható rajta: Te mit alkotsz?

Egy csapatként dolgoznak

Szabadi Mózes nem egyedül hívta életre a Széf mozgalmat. Nagy segítsége Mészáros Petra, Kellerwessel Klaus slammer, valamint az őket segítő lelkes fiatalokból álló stáb. Szeptemberben kezdtek hozzá a munkának, melynek első kézzelfogható eredményei a napokban bontakoznak ki.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában