Kecskemét

2018.12.13. 12:58

Soha nem volt még ekkora Kecskemét költségvetése

55,2 milliárd forint – rekord-mérlegfőösszeggel fogadták el Kecskemét jövő évi költségvetését. Főleg a különböző beruházások miatt nőtt ilyen nagyra a büdzsé. Az ellenzék szerint a jövő év önkormányzati választások miatt alakult így, az alpolgármester elmagyarázta, hogy nem.

Hraskó István

„A fegyelmezett gazdálkodás folytatásával az önkormányzat 2019. évi költségvetése a fejlődés, biztonság és a kiszámíthatóság értékein alapszik” – áll a büdzsé előterjesztésében. A tervezésnél kiemelt szempont volt, hogy a fejlődés a város minden részében érzékelhető legyen. A kiszámítható működés a takarékos gazdálkodásnak köszönhető. Az anyagban hangsúlyozzák, a város gazdálkodása stabil hátteret biztosít az önkormányzat által fenntartott intézményeknek és cégeknek, gondoskodik a rászorulókról. Működési hiány nem lesz, a különböző beruházások folytatása miatt vesz fel többmilliárd forintos hitelt az önkormányzat, de a növekvő adóbevételek (az iparűzési jövőre már 9,5 milliárdra nő az idei 9 milliárdról) garantálják a visszafizetést – hangsúlyozta a testületi ülésen dr. Szeberényi Gyula Tamás alpolgármester.

Kecskemét költségvetését soha ekkora mérlegfőösszeggel nem tervezték, mint ahogy ekkora beruházási főösszeg sem állt korábban rendelkezésre. A büdzsé legjelentősebb része a Modern Városok Programból és az európai uniós támogatásból finanszírozott projektekből áll (összesen 15 milliárd forint összegben, 49 folyamatban lévő európai uniós beruházás kivitelezéséről gondoskodik az önkormányzat). TOP-os forrásból 14 óvodát, 7 bölcsődét, 9 orvosi rendelőt és 7 szociális intézményt újítanak fel. A közvilágítási hálózat fejlesztésére 108 millió forint az előirányzat. Út, járda, kerékpárút fenntartására, javítására, a földutak gréderezésére, útburkolati jelek felfestésére valamint a hóeltakarításra a korábbi évekhez képest jóval több, 721 millió forint jut, városüzemeltetésre pedig összesen közel 3 milliárd forint. A sportszervezetek támogatására több mint 1,5 milliárd forint az előirányzat, a Városi Támogatási Programra 110 milliót biztosít a költségvetés.

Az ellenzéki képviselők közül többen a rekordnagyságú költségvetéssel kapcsolatban azt a kritikát fogalmazták meg, hogy a választási évre lettek időzítve a fejlesztések, így nőtt nagyra a büdzsé. Dr. Szeberényi Gyula Tamás alpolgármester ugyanakkor hangsúlyozta: mindig is voltak a következő naptári évre áthúzódó tételek, a projektek nem fejeződnek be december 31-ével, csúszások pedig előfordulhatnak az építőiparban is tapasztalható munkaerőhiány miatt.

A rendeletet 16 igen szavazattal fogadta el a testület, 2 nem és 4 tartózkodás mellett.

A frakcióvezetők véleménye a 2019-es költségvetésről

Lévai Jánosné (Fidesz-KDNP): Ez a fejlesztések költségvetése, a fejlődés, a biztonság és a kiszámíthatóság jellemzi. Az önkormányzat kiadásai tekintetében nem jelentkezik deficit. Bízom abban, hogy a fejlődést minden városrészben fogják érezni a kecskeméti polgárok, életminőségük javulni fog. A költségvetésre a takarékos gazdálkodás jellemző. Nem volt egyszerű összeállítani, hiszen a beruházásoknál 20-50 százalékos árnövekedés várható. Felhalmozási és nem működési hitelfelvételre kerül sor, minden adóbevétel növekszik. Kecskemét az országos átlagnál dinamikusabban fejlődő város, az 1,6 százalékos iparűzési adó vonzza a befektetőket.

Király József (MSZP): A város egésze lemaradt attól a fejlődéstől, amit a déli iparterület produkál, ez ráadásul hihetetlen nagy közlekedési terhet ró a városra. A közösen eldöntött fejlesztési elképzelések nem akarnak úgy megvalósulni, ahogy megígérték. Fontos lenne, hogy a város plusz kormányzati segítséget kapjon, ezügyben az országgyűlési képviselőket nem hallom megszólalni. Méltánytalan, hogy a kormány a szolidaritási hozzájárulás címén (ezt az iskolák után fizeti a város az államnak, jövőre 1,1 milliárd forint – a szerző) ennyi pénzt elvon tőlünk. Kérjük, követeljük, hogy amíg a fejlesztésekben utol nem éri magát a város, ne kelljen fizetni.

Süli Csontos Ottó (Jobbik): Az 55 milliárdos főösszeg tényleg szép nagy összeg, de van benne csavar, csalafintaság, hiszen ha kivesszük a maradványt, akkor már csak 33 milliárd marad. Az ezévre áthozott pénzeket már el kellett volna költeni, meg kellett volna csinálni egy halom utat, felújítást. Sok már három-négy éve húzódik. Az biztos, hogy a választás évében gyönyörű szép költségvetéssel dolgozik majd a város. Kívánom, hogy legyen mindig így.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában