Kalocsa

2018.12.20. 17:30

Kovács László fazekasmester bekerült a megyei értéktárba

Kovács László fazekasmesternek jó éve van: díszpolgár lett, most pedig szélesebb körben is elismerték.

Gábor János

Kalocsa díszpolgára, Kovács László újabb elismerést kapott

Forrás: Petőfi Népe

A XXXII. FLORA Virágfesztivál és XVI. Keceli Országos Fazekas Kiállításon jelentették be, hogy Kovács László fazekas, kalocsai díszpolgár „hagyományőrző és közösségi tevékenysége” hivatalosan is „nemzeti értékké, a kulturális örökség” részévé vált. A népművészet mesterét „szakterület szerinti kategóriában” felvették a Bács-Kiskun Megyei Értéktárba – áll a kitüntető oklevélen.

– A keceliek terjesztettek fel a megyei értéktárba. Ez egy óriási dolog, nagyon meghatódtam, amikor megkaptam, nagyon boldog vagyok. Köszönöm azoknak, akik meglátták azt a munkát, ami odateheti az embert erre a szintre – nyilatkozta lapunknak a képzőművész.

Kalocsa díszpolgára, Kovács László újabb elismerést kapott
Fotó: Petőfi Népe

– Rengeteget dolgoztunk idén (a többes számmal alkotótársára, a szintén kitűnő mesterre, Madár Helgára utal – a szerző), külföldön is jártunk, hogy kiállításon mutassuk be a munkánkat, táboroztattunk is. Egyébként majdnem minden év ilyen sűrű – mondta.

Kovács László leszögezte: az ebben az évben kapott díszpolgári címmel együtt „fantasztikus elismerésnek” tartja mindkét kitüntetést, hiszen míg előbbit attól a közösségtől kapta, akikkel egy városban él, a másikat egy még szélesebb közösségtől, és mindkettőnek nagyon hálás. Úgy véli, örökre „emlékezetes év marad számára a 2018-as”.

– Megpróbálok felnőni ezekhez az elismerésekhez, mert mindig azt mondom, és tényleg ezt vallom, hogy engem ezek inspirálnak, még nagyobb feladatok elé állítanak, tehát nem arról van szó, hogy most már aztán meg lehet pihenni. Nem lehet. Ez mindig kijelöli az ember számára a következő utat és ettől csak még nehezebb sziklát kell megmászni a hegyen – szemléltette.

– Nem látom még a végét és szeretem csinálni, különösen azért, hogy a közösségem és a város számára, valamint azon kívül is értéket tudok teremteni, mert ez a lényege: teremtsünk valamit, ami a közösségünk örömét szolgálja – foglalta össze.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában